Mak by mal mať čestné miesto v našej kuchyni. Keď zatúžite po sladkých raňajkách vyskúšajte makové palacinky zo špaldovej múky s domácim džemom. Palacinky si môžete vychutnať bez výčitiek.
Suroviny na 1 porciu( 6 menších kusov)
- 2 vajíčka
- 4PL špaldová múka, polohrubá
- 1-1,5 dcl mandľové mlieko
- 1PL mak(celý, ale môže byť aj čerstvo namletý)
- 3PL domáci džem
Postup
Všetko zmiešame spolu, dobre vymiešame, cesto má byť riedke, ak je treba zriedime ho ešte mliekom. Na rozpálenej nepriľnavej panvici opekáme palacinky z oboch strán do zlatista. Potrieme domácim džemom.
TIP: Kľudne mak vynechajte, môžete pridať pšeničné vločky z klíčkov alebo jablčnú vlákninu a zvýšite ich nutričnú hodnotu ešte viac.
Dobré vedieť: Mak obsahuje viac vápnika ako mlieko, spolu s fosforom podporujú tvorbu kostnej drene. Mak je zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Znižuje cholesterol naviazaním žlčových solí a vynesie ich prirodzenou cestou z tela von. Alkaloidy, ktoré obsahuje upokoja myseľ a odstránia nespavosť. Je vhodný na upokojenie trávenia, podporuje imunitu, pôsobí preventívne proti migrénam, kardiovaskulárnym ochoreniam, osteoporóze a anémii. Športovci by ho mali jesť skôr po výkone, nakoľko má relaxačné účinky nielen na nervovú sústavu, ale aj svalstvo.