Rýchly obed, ktorý si pripravíte za pár minút. Makové šúľance z tvarohového cesta! Mak je výborným zdrojom vápnika a tvaroh je plný kvalitných bielkovín. To je kombinácia ako si pochutnať a pritom nepribrať.
Suroviny na 3 porcie
- 1 šálka(250g) hrudkový tvaroh
- 1 a 1/4 šálky špaldová múka celozrnná, polohrubá (1šálka = 200ml)
- 1 vajce
- 1 štipka soli
- 6 PL mak
- 3 ČL trstinový cukor alebo med
- 3 ČL (plytké) ghee maslo, alebo čerstvé maslo
Postup
Tvaroh vymiešame s vajíčkom. Pomaly prisypávame múku, pokiaľ nevznikne nelepivé cesto. U mňa to bolo nelepivé až pri jednej šálke a 1/4 múky. Záleží od značky tvarohu. Viac určite nepridávajte. Z cesta si vyvaľkáme valec a odkrajujeme z neho cca 2 cm kúsky, ktoré následne vyvaľkáme do tvaru šúľanca. Šúľance varíme vo vriacej vode, ktorú sme trošku osolili. Keď vyplávajú na povrch, scedíme ich. Do horúcich šúľancov vmiešame maslo, cukor a mak. Šúľance rovnomerne rozdelíme na 3 porcie. Jedna porcia je okolo cca 190g. Hoci je toto jedlo nabité bielkovinami, je vhodné ho zjesť na obed. Mak môžete vymeniť za orechy.
Dobré vedieť:
Mak je výborným zdrojom železa, horčíka, vitamínu E. Vápnika obsahuje dokonca viac ako mlieko. Znižuje krvný tlak. Podporuje rast vlasov a nechtov. Tvaroh obsahuje vitamíny skupiny B, A,D,C,E,K a minerálne látky ako vápnik, horčík, fosfor, Je to kvalitná bielkovina, zasýti na dlhší čas, podporuje nárast svalovej hmoty a hormonálnu činnosť tela, chráni zuby pred zubným kazom, prevencia proti osteoporóze, znižuje cholesterol.
TIP:Tvaroh môže obsahovať viac sodíka a preto to s jeho konzumáciou netreba preháňať. Pri tepelnej úprave nestráca svoje výživové hodnoty.