Makrela je tučná ryba, ktorú môžeme konzumovať pravidelne a zlepší sa nám pamäť, predídeme depresii a ochránime si srdce.
- 1 ks Makrela, chladená
- 250g Brokolica/Karfiol
- 1PL Ghee Maslo
- ½ Citróna, šťava z neho
- 1ČL Celozrnná špaldová múka,hladká
Postup
Makrelu si očistíme, osušíme a trošku posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, z aprášime troškou celozrnnej múky. Dáme na pekáčik vystlaný papierom na pečenie, maslo dáme dovnútra ryby a trošku aj na vrch. Grilujeme 15-20 min. v rozohriatej rúre na 190°C. Brokolicu si pripravíme na pare za 10 minút.
TIP: Do ryby môžeme nakrájať kolieska citróna a vložiť bylinky podľa chuti.
Dobré vedieť: Makrela je mastná ryba, pomerne kalorická. Obsahuje však telu prospešné látky. Vitamíny A, C, D, E, K a skupiny B, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vápnik, magnézium, fosfor, draslík zinok, meď a selén. Konzumáciou tučných rýb ako makrela, či losos sa dá predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam. Živiny v nich obsiahnuté sú nápomocné pri migrénach, artritíde a artróze. Okrem toho makrely obsahujú vitamín B12 a selén, ktoré sú prospešné pri liečbe rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva. Podporujú činnosť nervovej sústavy, sú prevenciou voči depresii a demencii vo vyššom veku.
Za nebezpečné sú považované kráľovské makrely a makrely z oblasti Mexického zálivu. Kvôli obsahu ortuti, ktoré môžu obsahovať sa konzumácia makrel neodporúča tehotným a dojčiacim ženám, pretože je riziková pre dieťa. V prvých mesiacoch tehotenstva môže poškodiť nervovú sústavu dieťaťa.