Máte zdravý vzťah k jedlu?

Máte zdravý vzťah k jedlu?

„Milujem ťa!“   „Nenávidím ťa!“  Slová majú veľkú silu. To, ako ich používame nás ovplyvňuje aj pri výbere jedla. Stravovanie sa pre mnohých stalo posadnutosťou. V honbe za dokonalým telom, stravovaním bez chýb, sa mení aj náš vzťah k jedlu. Zakazovanie a prísne obmedzenia v stravovaní  môže hraničiť s úzkostnými stavmi až depresiou. V konečnom dôsledku viesť k poruchám príjmu potravy.

Ako zmýšľate o jedle VY, v štýle vypínača na svetlo? Zapnúť alebo vypnúť, zlé alebo dobré, zakázané alebo povolené?  Tento štýl „všetko alebo nič“ proces Vášho stravovania robí neuveriteľne emotívnym.

Nechápte ma zle, milujem jedlo a myslím si, že by sme si ho mali užívať. Ale pokiaľ jedlo používame ako emocionálnu deku, ktorá všetko zakryje. Ako odmenu alebo trest, vzťah k jedlu sa stáva oveľa intenzívnejší ako by mal byť.

Zdravý vzťah k jedlu je viac ako zapínanie a vypínanie. Tma alebo svetlo. Predstavte si, že ovládate vypínač, ktorý môžete kedykoľvek intenzívnejšie rozsvietiť, alebo podľa potreby stlmiť. Presne podľa Vášho životného štýlu a harmonogramu.

Napríklad, jedálniček v pracovné dni môže byť viac naplánovaný podľa povinností, ktoré máte. Tak, aby ste všetko stihli a hlad vás neprekvapil. Zároveň si doprajete nutrične hodnotnú stravu, ktorá má prínos pre Vaše telo a zdravie.  

Víkend môže byť voľnejší. Ak náhodou zmeníte plány a treba reagovať spontánne v stravovaní, nemusíte sa obávať. Viete, že budete plniť svoj cieľ. Môžete si dať koláč alebo kus pizze. Potešte sa, ak máte na niečo chuť. Nejdete sa objedať celý víkend.

Tento prístup Vám dovolí cítiť, že žijete normálny život a zároveň môžete plniť svoj cieľ. Jedlo si začnete viac užívať a vzťah k jedlu nebudete tak napätý. Nemajte fóbiu z jedla. Ak si na návšteve bojíte dať jedlo, na ktoré máte chuť, je to nezdravý prístup k jedlu.

Na oslavách  (čo mu sa vždy poteším) mám pripravenú zeleninu, chudé mäso a podobne. Nie vždy  však siahnem po tom nutrične najhodnotnejšom jedle. Denne 80% mojej stravy tvorí výživné jedlo, zvyšných 20% si kľudne dám to, na čo mám chuť. Občas to ľudí prekvapí, lebo si ma spájajú iba s konzumovaním zeleniny. ? No, to by bol extrém a nezdravý prístup k jedlu.

Zdravšie sa stravovať je hľadanie rovnováhy. Malé zmeny v stravovacích návykoch, ktoré vedú postupne k väčším zmenám. Je to cesta, na ktorej sa učíte aké potraviny uprednostniť, ako si ich pripraviť, koľko je postačujúca porcia. Prečo si dať radšej domáci koláčik a občas aj ten klasický rezeň. Žiadny extrém, rovnováha. Pretože nutrične najlepšia voľba, nemusí byť vždy tá najzdravšia.

Tak, úprimne, aký vzťah máte k jedlu? Ak si myslíte, že nezdravý, je čas zmeniť stratégiu. Vytvorte si zdravé stravovacie návyky. Napíšte mi, rada Vám s tým pomôžem. Kontakt