Hľadáte recept, pri ktorom sa veľmi nezapotíte a pritom si pochutíte? Sladké zemiaky sa dajú pripraviť na veľa spôsobov a žiaden z nich nezaberie veľa času. Vyskúšajte si tieto rýchle mini pizze, obložte si ich podľa Vašej chuti, alebo zvoľte syr, šunku a olivy ako som to urobila ja.
Suroviny na 1 porciu
- 1 stredne veľký sladký zemiak (batáta)
- 1 plátok syr Ementál
- 2 plátky šunky aspoň 90% mäsa
- 3 čierne olivy
Postup
Zemiak ošúpeme, umyjeme, nakrájame na 1cm široké kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Olivy, šunku a syr si nakrájame na menšie kúsky, ktoré sa budú dobre ukladať na kolieska sladkého zemiaku a nebudú z neho pretŕčať. Záleží od šírky zemiaku, ktorý si vyberiete v obchode. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200°C na 20-25 minút.
TIP: Šunku prekryjeme syrom tak, inak sa usuší. Najlepší syr na zemiak je Parmezán, alebo Ementál. Držia tvar a netečie z nich toľko tuku. Mne chutili najviac čisto syrové.
Dobré vedieť: Batáty, alebo aj sladké zemiaky majú naozaj sladšiu chuť, v porovnaní s klasickým zemiakom majú viac vitamínov(A, skupina B, C,E), minerálov(K, Mg, Mn, Fe) aj vlákniny, menej sacharidov a nižší glykemický index. Je to ideálny kandidát nielen do redukčných diét, pre fitness nadšencov, ale aj ľudí, čo sa zaujímajú zdravý životný štýl. Ich konzumácia má vplyv na dobrý zrak, peknú pleť, podporujú činnosť srdca, pľúc. Znižujú vysoký krvný tlak, upokojujú žalúdok, sú prevenciou zápchy, podporujú trávenie a imunitu, bojujú proti niektorým druhom rakoviny, sú vhodné aj pre diabetikov.