Mrkvové lupienky so syrom si rýchlo obľúbite. Sú chutné a zdravšie ako zemiakové lupienky.
Pre 2 osoby
- 2 veľké mrkvy
- 50g strúhaný parmezán/iný syr
- 1 ČL oregano (alebo podľa chuti bylinky/korenie)soľ
Tipy na dresingy
jogurt+ parmezán /cottage syr + cesnak + bylinky /jemný tvaroh + tuniak
Postup
Mrkvu si nakrájame na tenšie kolieska. Uvaríme v mierne osolenej vode, aby sa vitamíny uzamkli v zelenine. Scedíme a osušíme papierovou utierkou. Kolieska ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Kolieska prekryjeme druhým papierom a po jednom ich popučíme dnom pohára. Potom ich osolíme, pridáme bylinky a posypeme syrom.
Pečieme na 200°C 7-10minút. Podávame s dresingom alebo ako časť hlavného jedla. Môžeme doplniť ku grilovanému syru a pečeným batátom.
TIP: Čím budú kolieska mrkvy tenšie, tým je menej cítiť mrkvu a rýchlejšie sú hotové.
Dobré vedieť: Mrkva obsahuje betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A (Retinol), podstatný pre peknú pleť a zdravie očí. Až 85% z neho dokáže telo využiť, keď mrkvu tepelne upravíme. Pravidelnou konzumáciou mrkvy v lete získame peknú farbu opálenia, znížime opuchy končatín a predchádzame zápche.