Mrkvové lupienky so syrom

Mrkvové lupienky so syrom

Mrkvové lupienky so syrom si rýchlo obľúbite. Sú chutné a zdravšie ako zemiakové lupienky.

Pre 2 osoby

  • 2 veľké mrkvy
  • 50g strúhaný parmezán/iný syr
  • 1 ČL oregano (alebo podľa chuti bylinky/korenie)soľ

Tipy na dresingy

jogurt+ parmezán /cottage syr + cesnak + bylinky /jemný tvaroh + tuniak

Postup

Mrkvu si nakrájame na tenšie kolieska. Uvaríme v mierne osolenej vode, aby sa vitamíny uzamkli v zelenine. Scedíme a osušíme papierovou utierkou. Kolieska ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Kolieska prekryjeme druhým papierom a po jednom ich popučíme dnom pohára. Potom ich osolíme, pridáme bylinky a posypeme syrom.

Pečieme na 200°C 7-10minút. Podávame s dresingom alebo ako časť hlavného jedla. Môžeme doplniť ku grilovanému syru a pečeným batátom.

TIP: Čím budú kolieska mrkvy tenšie, tým je menej cítiť mrkvu a rýchlejšie sú hotové.

Dobré vedieť: Mrkva obsahuje betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A (Retinol), podstatný pre peknú pleť a zdravie očí. Až 85% z neho dokáže telo využiť, keď mrkvu tepelne upravíme. Pravidelnou konzumáciou mrkvy v lete získame peknú farbu opálenia, znížime opuchy končatín a predchádzame zápche.

Zelerové placky so zemiakom a mrkvou