Mrkvový šalát iba z dvoch základných surovín, ktorý chutí ako vajíčkový. To musíš vyskúšať.
Suroviny na 2 porcie
- 2 väčšie mrkvy
- 1 biely jogurt
- Morská soľ
Voliteľné
- Kari korenie
- Petržlenová vňať
Postup
Mrkvu si nastrúhame nahrubo. Potom ju na troške oleja opečieme 2-3 minútky. Prenesieme do misky, pridáme jogurt a soľ. Hotovo! Ja som pridala aj petržlenovú vňať ako zdroj vitamínu C a kari korenie iba pre zaujímavejšiu chuť.
TIP: Podávame s celozrnným pečivom, hodí sa aj ku grilovanému mäsu alebo pridajte vajíčka, tvaroh či cottage syr pre viac bielkovín a novú chuť.
Dobré vedieť: Mrkva obsahuje betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A (Retinol). Dôležitý pre peknú pleť a zdravie očí. Najviac ho organizmus dokáže využiť, keď mrkvu nastrúhame a tepelne upravíme. Pri konzumácii surovej je to 15%, surová nastrúhaná mrkva 30% a pri úprave, ako je písané v recepte, je to až 85%. Mrkva v kombinácii so špenátom čistí krv. Je vhodná na odvodnenie a v zime by v našom jedálničku nemala chýbať.