Múčkalica je tradičné jedlo z Balkánu, ktoré som našla na internete. Doviedla ma k nemu moja klientka, ktorá ho má rada a chcela ho mať v jedálničku. Ja ho poznám pod názvom Srbské mäsko. Tu je jeho menej kalorická verzia.
Suroviny na 2 porcie
- 200g Kuracie/morčacie/hovadzie mäsko
- 1 Červená paprika, kapia
- 1 Paradajka
- 1 Menšia cibuľa
- 3PL Paradajkový pretlak
- 1 Chilli paprička
- 2PL Mletá červená paprika, sladká
- 2 Guličky nové korenie
- 1PL Vegeta bez glutamanu
- ½ ČL Sušený cesnak
- 2PL Olej
- 1 Bobkový list
- Morská soľ
Zemiaková diétna kaša
- 400g Zemiaky
- 100ml Polotučné mlieko
- Morská soľ
Postup
Mäso opečieme na cibuli, pridáme koreniny a chilli papričku. Keď mäso obelie, pridáme nakrájanú zeleninu, pretlak a zalejeme vodou tesne nad mäso. Dusíme domäkka, vodu dolievame pribežne. Až bude mäso hotové, vodu necháme zredukovať, omáčku nezahusťujme múkou.
TIP: Olej nepridávajte, radšej cibuľu podlejte vodou, aby sa podusila. Ku kaši môžete pridať 10g masla.
Dobré vedieť: Červená paprika má najvyšší obsah vitamínu C. V 70g papriky sa nachádza denná odporúčaná dávka vitamínu C. Vitamín C zrýchľuje metabolizmus, podporuje imunitu, ochraňuje bunky pred starnutím, podporuje tvorbu kolagénu a obnovuje tkanivá.