Múčkalica alebo Srbské dusené mäsko

Múčkalica alebo Srbské dusené mäsko

Múčkalica je tradičné jedlo z Balkánu, ktoré som našla na internete. Doviedla ma k nemu moja klientka, ktorá ho má rada a chcela ho mať v jedálničku. Ja ho poznám pod názvom Srbské mäsko. Tu je jeho menej kalorická verzia.

Suroviny na 2 porcie

  • 200g Kuracie/morčacie/hovadzie mäsko
  • 1 Červená paprika, kapia
  • 1 Paradajka
  • 1 Menšia cibuľa
  • 3PL Paradajkový pretlak
  • 1 Chilli paprička
  • 2PL Mletá červená paprika, sladká
  • 2 Guličky nové korenie
  • 1PL Vegeta bez glutamanu
  • ½ ČL Sušený cesnak
  • 2PL Olej
  • 1 Bobkový list
  • Morská soľ

Zemiaková diétna kaša

  • 400g Zemiaky
  • 100ml Polotučné mlieko
  • Morská soľ

Postup

Mäso opečieme na cibuli, pridáme koreniny a chilli papričku. Keď mäso obelie, pridáme nakrájanú zeleninu, pretlak a zalejeme vodou tesne nad mäso. Dusíme domäkka, vodu dolievame pribežne. Až bude mäso hotové, vodu necháme zredukovať, omáčku nezahusťujme múkou.

TIP: Olej nepridávajte, radšej cibuľu podlejte vodou, aby sa podusila. Ku kaši môžete pridať 10g masla.

Dobré vedieť: Červená paprika má najvyšší obsah vitamínu C. V 70g papriky sa nachádza denná odporúčaná dávka vitamínu C. Vitamín C zrýchľuje metabolizmus, podporuje imunitu, ochraňuje bunky pred starnutím, podporuje tvorbu kolagénu a obnovuje tkanivá.

Šalát s vareným kuracím mäsom