Svieži vanilkový cheesecake vhodný aj na olovrant. Výborne chutí aj bez korpusu. V chladničke vydrží 4 dni v uzavretej nádobe.
Suroviny na 10 porcií
- 1kg Tvaroh jemný, polotučný
- 100ml Smotana sladká, tuk do12%
- 1 Balíček želatíny
- 1 Vanilkový cukor/agáve/med
- 1 Vanilkový struk/ pár kvapiek vanilkovej esencie
Suroviny na korpus
- 120g Ovsené vločky
- 2PL Kokos strúhaný
- 5PL Lieskové orechy
- 3PL Kokosový olej
- 2PL Med/Javorový sirup
Postup
Vločky opečieme nasucho spolu s nasekanými orechmi a kokosom. Keď vločky zhnednú odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Potom primiešame olej a med, zmes natlačíme na dno tortovej formy s odnímateľným dnom. Ak sa zmes drobí, pridáme trochu vody.
Tvaroh vymiešame s vanilkovým strukom a cukrom. V malom hrnci zohrejme smotanu, odstavíme z ohňa a pridáme želatínu, nevaríme. Za stáleho miešania ju necháme rozpustiť, potom do nej pridáme 2PL Tvarohu a rozmiešame. Smotanovú zmes zmiešame s tvarohom a vylejeme na korpus.
Cheesecake necháme cez noc v chladničke stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme ľubovoľným ovocím.
TIP: Do tvarohovej plnky som rozmixovala 2 zavárané broskyne bez pridaného cukru. Namiesto ovocia môžete pridať viac sladidla.
Dobré vedieť: Tvaroh obsahuje vitamíny B3,B9,B12 A,E. je zdrojom kvalitných bielkovín. Trávi sa pomaly a ľahko. Má nízky glykemický index, dobre zasýti. Preto ho majú radi nielen športovci, ktorí budujú svalovú hmotu, ale aj ľudia, ktorí majú problémy s nadváhou, problémami s pečeňou a žalúdkom. Znižuje cholesterol, pH v žalúdku, zrýchľuje metabolizmus, chráni zuby, kĺby a kosti. Pomáha pri stavoch úzkosti a psychickou nervozitou. Po tepelnej úprave si zachováva všetky živiny. https://jedalniceknamieru.sk/tvarohovo-jablkove-muffinky/