Šampiňóny sú dostupné všade, dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby a sú univerzálnou potravinou v kuchyni. Môžeme ich dusiť, piecť, grilovať, opekať a ich príprava nezaberie veľa času. Omeleta so šampiňónmi bola hotová za pár minút.
Suroviny na 1 porciu
- 2 Vajíčka
- 1 Hrsť maslové šampiňóny
- Oleje na potretie panvice
- Mleté čierne korenie, štipka soli
Postup
Hríby si nakrájame, opečieme na nepriľnavej panvici potretej troškou oleja. Vajíčka vymiešame so štipkou soli a čierneho korenia, zalejeme šampiňóny. Pečiem na miernom ohni do zlatista.
TIP: Vyskúšajte omeletu aj so špenátom, paprikou, reďkovkou, či špargľou. Chutia výborne. Vhodné jedlo na raňajky, či večeru.
Dobré vedieť: Šampiňóny obsahujú vitamíny A,B1,B2,B6,B9,B12 ,C,D,E, minerály a stopové prvky ako horčík, vápnik, selén, chróm, jód,draslík, fosfor, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Pomáhajú znižovať cholesterol, ochraňujú bunky v tele pred poškodením voľnými radikálmi, teda vznikom nádorových ochorení, posilňujú imunitu, pôsobia priaznivo na nervovú sústavu, podporujú zdravie kostí, pôsobia proti vzniku aterosklerózy, sú diuretické, regulujú cukor v krvi, sú nízko-kalorické a vhodné do redukčných diét.
https://jedalniceknamieru.sk/morcacie-prsia-s-porom-a-hubami/