Vyskúšajte orechové šúľance z tvarohového cesta.Jednoduché, rýchle a sýte. Tvaroh je výborným zdrojom kvalitných bielkovín. Trávi sa pomaly a ľahko. Má málo kalórií, nízky glykemický index, dobre zasýti. Preto ho majú radi nielen športovci, ktorí budujú svalovú hmotu, ale aj ľudia, ktorí majú problémy s nadváhou, s pečeňou a žalúdkom.
Suroviny na šúľance 2-3 porcie
- 1 šálka(250g) hrudkový tvaroh
- 1 a 1/4 šálky špaldová múka celozrnná, polohrubá (1šálka = 200ml)
- 1 vajce
- 1 štipka soli
- 3 PL Búrske orechy/ vlašské orechy
- 1 PL trstinový cukor/agáve/med
- 1ČL (plytká) ghee maslo/alebo čerstvé 82% maslo
Postup
Tvaroh vymiešame s vajcom. Pomaly prisypávame múku, pokiaľ nevznikne nelepivé cesto. U mňa to bolo nelepivé až pri jednej šálke a 1/4 múky. Viac určite nepridávajte. Z cesta si vyvaľkáme valec a odkrajujeme z neho cca 2 cm kúsky, ktoré následne vyvaľkáme do tvaru šúľanca. Šúľance varíme vo vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, scedíme ich. Do horúcich šúľancov vmiešame maslo, cukor a mak. Šúľance rovnomerne rozdelíme na 2-3 porcie. Nebojte sa, nebudete hladní, sú veľmi sýte. Hoci je toto jedlo nabité bielkovinami je vhodné ho zjesť na obed.
TIP: Orechy môžete vymeniť za mak, chutia výborne.
Dobré vedieť: Búrske oriešky, arašidy alebo podzemnica olejná. Je strukovina aj keď ju mnohí z nás zaraďujú medzi oriešky. Obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamín E, skupiny B, omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre naše srdce, zotavovanie sa zo športového výkonu, či regeneráciu organizmu. Podporujú pamäť a koncentráciu, odporúčajú sa konzumovať aj tehotným ženám. Bojujú proti pečeňovým škvrnám vďaka obsahu vitamínu B3, Sú aj vysoko kalorické a preto je doporučená dávka akýchkoľvek orechov 1 zavretá hrsť, alebo 1-2PL arašidového masla.