Ovsená kaša s jahodami

Ovsená kaša s jahodami

Začína sa sezóna jahôd a preto ich treba konzumovať hlavne v tomto období. Máte slabú pamäť, vysoký krvný tlak alebo problémy s trávením?  Len čo dozrejú, utekajte do záhradky a spapajte ich len tak, alebo si ich dajte do ovsenej kaši. Tento veršík som našla na internete pobavil ma…možno pobaví aj Vás.

Kde nájdem zdravú jahodu, pesticídy ma privedú akurát tak do hrobu ,lesná je príliš malá,
keby sa rýchlo zbierať dala, vypestujem si ju radšej sám, telu potrebné živiny dám.

Suroviny na jednu porciu

  • 2 dcl mlieka
  • 4 PL jemných ovsených vločiek
  • 1 hrsť jahôd
  • 1 ČL medu/trstinový cukor/agáve
  • 5-10ks arašidy

Postup

Mlieko(môžete použiť aj vodu) nalejeme do menšieho hrnca, pridáme ovsené vločky a varíme na miernom plameni, kým kaša nezačne vrieť. Chvíľu povaríme, pridáme med. Do misky dáme umyté, nakrájané jahody, premiešame, posypeme arašidmi.

TIP: Jahody si do kaše nakrájajte, nerobte si z nich sirup. Ja som mal jahody z vlastnej záhradky a boli ešte málo sladké, tak som ich nakrájala  a 1 minútu povarila s medom. Do kaše som med už nepridávala.

Dobré vedieť: Jahody sú plné vitamínov, stopových prvkov a minerálov A ,E, B6, B7, C, mangán, jód, meď, zinok, draslík, sodík, fosfor a horčík. Flavonoidy majú protivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok. Ochraňujú cievny systém a  srdce, zlepšujú krátkodobú pamäť, znižujú cholesterol, ochraňujú kosti, podporujú hojenie rán a regeneráciu organizmu, chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi a chránia tak bunky pred rakovinou prsníka, hrubého čreva, pažeráka. Zmierňujú prejavy chorôb ako dna, choroby pečene, sleziny,obličkových kameňoch a krvi. Pôsobia proti nervozite a únave, zlepšujú trávenie.

Iný recept s jahodami.