Maliny sú lahodné bobuľové ovocie, ktoré sa zbieralo už v dobe kamennej. Antickí lekári odporúčali šťavu z malín na tráviace ťažkosti, listy z malín sa aj dnes používajú na úpravu zápalov v ústnej dutine. Dajte si maliny na raňajky a telo sa Vám poďakuje.
Suroviny na jednu porciu
- 2 dcl mlieka
- 4 PL jemných ovsených vločiek
- 1 hrsť malín
- 1 ČL medu/trstinový cukor/agáve
- 5-7ks mandle
Postup
Mlieko(môžete použiť aj vodu) nalejeme do menšieho hrnca, pridáme ovsené vločky a varíme na miernom plameni, kým kaša nezačne vrieť. Chvíľu povaríme, pridáme med. Do misky dáme umyté maliny, premiešame, posypeme mandľami a chia semienkami.
TIP: Maliny sa rýchlo kazia a preto ich treba konzumovať hneď, alebo ich uskladniť mrazené.
Dobre vedieť: Jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1,5 g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny. Sú zdrojom vitamínov A, B1,B2,B6,B9,C,E,K, trieslovín, pektínu, minerálov a stopových prvkov.Podporujú zdravý vývoj kože, nechtov a vlasov, obsahujú provitamín A, ktorý podporuje dobrý zrak a pôsobí preventívne proti šeroslepote, sú diuretické a pomáhajú pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom, pri zápche, zlepšujú trávenie a zažívacie problémy,podporujú tvorbu žlče a ochraňujú pečeň, odstraňujú krvácanie ďasien a podporujú imunitu.