Medvedí cesnak je ideálna bylinka, ktorou môžeme začať jarnú očistu. Cesnak posilní imunitný systém, bojuje proti baktériám a vírusom. Vyskúšajte si ho pridať nielen do šalátov, ale kľudne aj do pagáčikov.
Suroviny na 30 mini pagáčikov
- 100g Tvaroh
- 120g Pohánková múka
- 2 vajíčka
- 1 Hrsť medvedieho cesnaku
- 30g Masla
- 60g Tvrdý syr
- ½ ČL Prášok do pečiva/Vínny kameň/
- Morská soľ
Postup
Syr si nastrúhame nahrubo, cesnak si nakrájame na menšie kúsky, pridáme zmäknuté maslo, 1 celé vajíčko a jeden bielok a ostatné suroviny. Dobre premiešame a vytvarujeme nelepivé cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3-0,5 cm. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a pečieme na 180°C asi 30 minút.
TIP: Pagáčiky môžeme posypať sezamom, alebo slnečnicovými semienkami.
Dobré vedieť: Medvedí cesnak obsahuje veľa vlákniny, vitamíny skupiny B,C, draslík, selén, sodík, síru. Znižuje cholesterol, krvný tlak, čistí krv, pomáha pri žalúdočných problémoch, zápche, jeho konzumácia je prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva, pomáha pri migrénach, bolestivých kŕčových žilách, prečisťuje pečeň a obličky, posilňuje imunitu.