Pečená pražma v rúre s bylinkami je ideálna ľahká večera alebo obed.
Suroviny na 1 porciu
- 1 ks ryba pražma/pstruh/zubáč
- 1ks šalotka
- 1PL drevená rasca
- 2 PL petržlenová vňať
- 2 kolieska citrónu
- 3 lístky bazalky alebo trochu sušenej
- 50ml biele suché víno
- 10g masla tuk 82%
- morská soľ a mleté čierne korenie
Postup
Rybu si umyjeme, osušíme a osolíme. Maslo zmiešame s cibuľkou, koreninami a bylinkami. Pripravíme si papier na pečenie alebo alobal. Na dno si dáme trochu maslovej zmesi, potom osolenú rybu, ktorú naplníme plátkami citrónu. Potom opäť rybu potrieme maslovou zmesou byliniek, korenia a cibule. Polejeme vínom, obal uzavrieme a pečieme v rúre na 180°C asi 25 minút. Podávame s ľubovoľnou zeleninou na masle.
TIP: Ryba sa dá pripraviť aj na panvici, prikrytá s pokrievkou. Síce bude viac dusená, ale stále chutná.
Dobré vedieť: Pražma zlatá alebo kráľovská má pevné biele mäso. Chutí podobne ako Morský vlk alebo Pstruh. Na 100g obsahuje 21 gramov proteínov a 327mg EPA a 555 DHA mastných kyselín. Ryby obsahujú aj vitamíny B12 a B6, D, jód, sodík, horčík, draslík či fluór. Konzumácia rýb prospieva zdraviu stien buniek, znižujú vysoký cholesterol, podporujú imunitu, pamäť a rozvoj mentálnych funkcií.