Pečená pražma s bylinkami

Pečená pražma s bylinkami

Pečená pražma v rúre s bylinkami je ideálna ľahká večera alebo obed.

Suroviny na 1 porciu

  • 1 ks ryba pražma/pstruh/zubáč
  • 1ks šalotka
  • 1PL drevená rasca
  • 2 PL petržlenová vňať
  • 2 kolieska citrónu
  • 3 lístky bazalky alebo trochu sušenej
  • 50ml biele suché víno
  • 10g masla tuk 82%
  • morská soľ a mleté čierne korenie

Postup

Rybu si umyjeme, osušíme a osolíme. Maslo zmiešame s cibuľkou, koreninami a bylinkami. Pripravíme si papier na pečenie alebo alobal. Na dno si dáme trochu maslovej zmesi, potom osolenú rybu, ktorú naplníme plátkami citrónu. Potom opäť rybu potrieme maslovou zmesou byliniek, korenia a cibule. Polejeme vínom, obal uzavrieme a pečieme v rúre na 180°C asi 25 minút. Podávame s ľubovoľnou zeleninou na masle.

TIP: Ryba sa dá pripraviť aj na panvici, prikrytá s pokrievkou. Síce bude viac dusená, ale stále chutná.

Dobré vedieť: Pražma zlatá alebo kráľovská má pevné biele mäso. Chutí podobne ako Morský vlk alebo Pstruh. Na 100g obsahuje 21 gramov proteínov a 327mg EPA a 555 DHA mastných kyselín. Ryby obsahujú aj vitamíny B12 a B6, D, jód, sodík, horčík, draslík či fluór. Konzumácia rýb prospieva zdraviu stien buniek, znižujú vysoký cholesterol, podporujú imunitu, pamäť a rozvoj mentálnych funkcií.

Pečená pražma so šalátom