Pečená pražma so šalátom

Pečená pražma so šalátom

Rýchla, zdravá večera na stole do pol hodinky? Pripravte si na večeru rybu. Je to ľahko stráviteľná bielkovina, obsahuje protizápalové omega -3 mastné kyseliny,ktoré nás chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a podporujú imunitný systém.

Suroviny na 2 porcie

  • 2ks Pražma zlatá/kráľovská
  • 1 ks Žltá paprika
  • 4 Reďkovky
  • 2 listy Hlavkový šalát
  • 6 Cherry paradajky
  • ½ Menšej uhorky
  • 1PL Tekvicový olej
  • 2PL Ume ocot
  • 2PL Repkový olej

Postup

Pražmu si dočistíme, umyjeme, osušíme. Potrieme ich z oboch strán repkovým olejom a  mierne osolíme. Uložíme do pekáčika vystlaného papierom na pečenie na dáme piecť na 180° 20-25 minút. Kým sa ryba pečie, pripravíme si šalát. Zeleninu si umyjeme, nakrájame na malé kúsky podľa chuti, šalát natrháme, tesne pred podávaním zamiešame s olejom a octom a dáme na tanier k rybe, ktorú môžeme ešte pokvapkať citrónovou šťavou.

TIP: Výborne chutí aj s cesnakom a bylinkami, kožu môžete narezať a potrieť ju zmesou, alebo ňou naplniť rybu. Na grile stačí piecť 7-8 minút. Ak dávate prednosť rybám z našich vôd, mäso podobné pražme má náš pstruh.

Dobré vedieť: Pražma je tučná ryba, ktorá je zdrojom kvalitných bielkovín, minerálnych látok, stopových prvkov a vitamínov. Vysokým obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín patrí k potravinám, ktoré priaznivo pôsobia na srdcovo-cievny systém, tlmia nežiaduce účinky v klimaktériu, zmierňujú premenštruačný syndróm, sú prevenciou pri ateroskleróze, infarkte, či chorobách srdca. Nedostatok omega-3 mastných kyselín sa môže prejaviť zhoršenou kvalitou vlasov, kože, nechtov, ale aj zníženou obranyschopnosťou organizmu. Odporúča sa konzumovať ryby aspoň dvakrát do týždňa, alebo jesť ako doplnok výživy rybí olej. V prípade, že nemáme ryby radi, môžeme ich prijímať v rastlinnej forme-vlašské orechy a ľanové semienka.

Iný recept.