Neviete čo si dáte dnes na obed? Upečte si zemiaky s tuniakom a tvarohom. Zemiaky sú rýchly zdroj energie a vlákniny. S tuniakom a tvarohom chutia famózne.
Suroviny na 2 porcie
- 2 Väčšie zemiaky
- 1 Veľká konzerva tuniaka vo vl. šťave
- 250 g Tvaroh jemný tuk do 3%
- Mleté čierne korenie
- Morská soľ
- 1 Jarná cibuľka
- 1PL Oleja
- Zmes byliniek na zemiaky
Postup
Zemiaky si vcelku umyjeme, nakrájame na 0,5 cm kolieska. Posypeme bylinkami, soľou, primiešame a pokvapkáme olejom. Dáme piecť do rúry na 200°C cca 40 minút. Tuniaka zbavíme vody, zmiešame s korením, soľou a tvarohom. Pridáme nakrájanú cibuľku, premiešame a podávame na upečených zemiakoch.
TIP: Zemiaky nakrájané na kolieska si môžeme predvariť 3 minúty/kým obelejú/, upečú sa rýchlejšie.
Dobré vedieť: Zemiaky majú veľa vlákniny, vitamínu C, skupiny B, veľa draslíka a horčíka. Najviac vitamínov a vlákniny si zemiak zachová, ak ho naparíme alebo varíme v šupke. Vitamín C a vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode, preto je dobré pri varení ich dať už do vriacej vody. Konzumácia zemiakov znižuje vysoký krvný tlak, pomáha správnemu fungovaniu nervovej sústavy, vyčistí tráviaci trakt. Pomáhajú pri hemoroidom, podporia imunitu a zlepšia kvalitu vlasov, pokožky a nechtov.