Pečený baklažán so syrom a šunkou

Pečený baklažán so syrom a šunkou

Baklažán so šunkou, syrom a bylinkami. Nízkosacharidové jedlo vhodné do paleo diéty, alebo odľahčená večera všedný deň.

Suroviny na 2 porcie

  • 1 baklažán
  • 4 plátky hydinovej šunky
  • 2 plátky syra Eidam/Ementál tuk do 30%
  • 4PL Parmezán/Pcorino
  •  1hrsť bazalka a koriander alebo iné bylinky
  • 3PL Olivový olej
  • Sušený cesnak podľa chuti
  • Morská soľ

Postup

Baklažán rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Syr a šunku si nakrájame na pásiky. Nožom narežeme dužinu na 6-8 drážok tak, aby sme neprerezali šupu baklažánu, naplníme ich striedavo kúskom šunky a ďalšiu drážku kúskom syra. Baklažán dáme do alobalu tak, aby tvoril vaničku, ktorá sa dá uzavrieť.

Obe polovice baklažánu posypme troškou soli a potrieme zmesou z byliniek, sušeného cesnaku, oleja a syra. Dáme ho piecť na 200°C cca na 40 minút, opatrne ho zavrieme, nepritláčajme, aby sa syr  neprilepil o alobal. Podávame so šalátom.

Dobré vedieť: Baklažán obsahuje veľa prospešných látok pre naše telo. Má veľa vlákniny, antioxidantov, draslíka, vitamíny skupiny B,K,C mangánu. Pomáha pri liečbe zvýšeného cholesterolu, aterosklerózy, rakoviny, cukrovky a zápchy. Zmenšuje opuchy, je močopudný, podporuje správnu funkciu obličiek, upravuje vylučovanie žlče, čím  podporuje trávenie.

https://jedalniceknamieru.sk/baklazan-s-paprikou-a-tofu-syrom/