Placky zo sladkých zemiakov

Placky zo sladkých zemiakov

Milujete klasické zemiakové placky? Vyskúšajte si ich spraviť zo sladkých zemiakov, bez vysmážania a s nízkotučným syrom. Odľahčenou verziou si podporíte imunitu, dodáte telu vlákninu, vitamíny aj dostatok bielkovín.

Suroviny na 2 porcie

  • 2 sladké zemiaky
  • 100g Eidam, tuk do 30%
  • 1ČL Majorán
  • 1ČL Drvená rasca
  • 1Strúčik cesnaku
  • 1 Vajíčko
  • 1PL Pohánková múka
  • Morská soľ, mleté čierne korenie

Postup

Zemiaky si ošúpeme a nahrubo nastrúhame spolu so syrom, pridáme korenie, vajíčko a múku. Dobre premiešame a dochutíme soľou. Zo zmesi tvarujeme placky. Pečieme v predhriatej rúre na 190°C 30 minút. Podávame so šalátom.

TIP: Cesto je mokrejšie, ale múku netreba pridávať, placky bude pokope držať syr. Pred koncom pečenia som ich posypala syrom Pecorino, ale nie je to nutné aj tak sú veľmi chutné. Suroviny sú na 2 porcie.

Dobré vedieť: Sladké zemiaky, alebo aj batáty majú naozaj sladšiu chuť. V porovnaní klasickým zemiakom majú viac vitamínov skupiny B, A,C,E, minerálov ako K, Mg, Mn, Fe, ale aj vlákniny, menej sacharidov, či nižší glykemický index. Je to ideálna potraviny do redukčných diét, pre fitnes nadšencov, ale aj ľudí, čo sa zaujímajú zdravý životný štýl. Ich konzumácia má vplyv na dobrý zrak, peknú pleť, podporujú činnosť srdca, pľúc. Znižujú vysoký krvný tlak, upokojujú žalúdok, sú prevenciou zápchy, podporujú trávenie a imunitu, bojujú proti niektorým druhom rakoviny,  sú vhodné aj pre diabetikov.

https://jedalniceknamieru.sk/mini-pizze-zo-sladkych-zemiakov/