Plnená tekvica mletým mäsom

Plnená tekvica mletým mäsom

Plnená tekvica mletým mäsom je iba jeden zo spôsobov ako si ju pripraviť. Môžeme si z nej uvariť  polievku, omáčku, prívarok, placky alebo upiecť koláč.

Suroviny na 2 porcie

  • 1ks malá maslová tekvica
  • 200g mleté morčacie stehno
  • ½ lyžička sušený tymian
  • 40g tvrdý syr
  • morská soľ, mleté čierne korenie

Omáčka

  • 1 malá mrkva, kúsok zeleru a petržlenu
  • vydlabaná dužina tekvice bez jadierok
  • 1ČL sušená zelenina bez glutamanu
  • 50ml smotana na varenie/rastlinná
  • ½ ČL horčice
  • 1ČL čakankový sirup

Postup

Mleté mäso zmiešame so soľou, korením a  tymianom. Tekvicu umyjeme a rozpolíme pozdĺžne. Vnútro tekvice vydlabeme tak, aby sa dala naplniť po celej dĺžke mäsom. Dáme piecť do rúry na 190°C, približne na 40 minút. Potom posypeme syrom a dopečieme ešte 5 minút.

Z vydlabanej dužiny tekvice, mrkvy, zeleru a petržlenu si pripravíme omáčku. K zelenine pridáme vodu a lyžičku sušenej zeleniny, uvaríme domäkka. Potom rozmixujeme na hladkú zmes. Vrátime späť do hrnca, pridáme smotanu, horčicu a prevaríme. Dochutíme soľou a čakankovým sirupom.

Tip: Pred podávaním pridáme granátové jabĺčko, výborne sa k tekvici hodí. Semienka môže upiecť alebo použiť ich celé aj s dužinou do polievky.

Dobré vedieť: Maslová tekvica je nízko-kalorická, skvele sa hodí do diéty, obsahuje vitamíny skupiny B, A, C,E,K. Podporuje trávenie, vyprázdňovanie, zdravie očí, srdca, mozgu, pokožky, spermií aj činnosť žliaz.

Tekvicové placky