Plnená tekvica mletým mäsom je iba jeden zo spôsobov ako si ju pripraviť. Môžeme si z nej uvariť polievku, omáčku, prívarok, placky alebo upiecť koláč.
Suroviny na 2 porcie
- 1ks malá maslová tekvica
- 200g mleté morčacie stehno
- ½ lyžička sušený tymian
- 40g tvrdý syr
- morská soľ, mleté čierne korenie
Omáčka
- 1 malá mrkva, kúsok zeleru a petržlenu
- vydlabaná dužina tekvice bez jadierok
- 1ČL sušená zelenina bez glutamanu
- 50ml smotana na varenie/rastlinná
- ½ ČL horčice
- 1ČL čakankový sirup
Postup
Mleté mäso zmiešame so soľou, korením a tymianom. Tekvicu umyjeme a rozpolíme pozdĺžne. Vnútro tekvice vydlabeme tak, aby sa dala naplniť po celej dĺžke mäsom. Dáme piecť do rúry na 190°C, približne na 40 minút. Potom posypeme syrom a dopečieme ešte 5 minút.
Z vydlabanej dužiny tekvice, mrkvy, zeleru a petržlenu si pripravíme omáčku. K zelenine pridáme vodu a lyžičku sušenej zeleniny, uvaríme domäkka. Potom rozmixujeme na hladkú zmes. Vrátime späť do hrnca, pridáme smotanu, horčicu a prevaríme. Dochutíme soľou a čakankovým sirupom.
Tip: Pred podávaním pridáme granátové jabĺčko, výborne sa k tekvici hodí. Semienka môže upiecť alebo použiť ich celé aj s dužinou do polievky.
Dobré vedieť: Maslová tekvica je nízko-kalorická, skvele sa hodí do diéty, obsahuje vitamíny skupiny B, A, C,E,K. Podporuje trávenie, vyprázdňovanie, zdravie očí, srdca, mozgu, pokožky, spermií aj činnosť žliaz.