Šampiňóny posilňujú imunitu, priaznivo pôsobia na nervovú sústavu a preto by sme ich mali konzumovať častejšie hlavne v sychravých dňoch.
Suroviny na 2 porcie
- 4 Veľké Portobello šampiňóny/ 8 menších ks/4ks Bedľa
- 2 Lisované chlebíky wasa
- 1 Strúčik cesnaku
- 30g Bryndze
- 2PL Syra Grana Padano/Parmezán
- 2PL Kešu orechy
- 2-3PL Vody
- 1PL Oleja
- Morská soľ
- Mleté čierne korenie
Postup
Hríby si opláchneme a očistíme. Do mixéra/alebo si nakrájame/si dáme stonky z hríbov a orechy, rozmixujeme. Potom pridáme syr, bryndzu,vodu, soľ a lisovaný chlieb. Rozmixujme na hladkú zmes.
Cesnak si prelisujeme a zmiešame ho s olejom, troškou soli a mletým čiernym korením. Touto zmesou potrieme klobúčiky hríbov zvonku aj zvnútra, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Klobúčiky potom naplníme zmesou a pečieme na 180°C 25 minút.
TIP: Pri diéte naplňte šampiňóny polotučným cottage syrom, ktorý zmiešate s bylinkami.
Dobré vedieť: Šampiňóny obsahujú vitamíny A, skupiny B,C,D,E, minerály a stopové prvky ako horčík, vápnik, selén, chróm, jód, draslík, fosfor. Znižujú cholesterol, ochraňujú bunky v tele pred poškodením voľnými radikálmi, teda vznikom nádorových ochorení, posilňujú imunitu, pôsobia priaznivo na nervovú sústavu, podporujú zdravie kostí, pôsobia proti vzniku aterosklerózy, sú diuretické, regulujú cukor v krvi, sú nízko-kalorické a vhodné do redukčných diét.