Plnený sladký zemiak s mozzarellou a špenátom s bryndzovou omáčkou chutí fantasticky. Jeho príprava je dlhšia, ale výsledok stojí za to.
Suroviny na 2 Porcie
- 2 Sladké zemiaky
- 2PL Oleja
- 1 Hrsť špenátu
- 100g Mozzarella
- 2 strúčiky cesnaku
- Morská soľ
- 1 Kelímok Biely jogurt
- 60g Bryndze
Postup
Zemiaky prerežeme na polovice, potrieme ich olejom a pretlačeným cesnakom. Pečieme v rúre na 200°C približne 40 minút. Keď sú zemiaky mäkké, necháme trošku vychladiť a vydlabme lyžicou tak, aby ostala tenká vrstva. Špenát, nastrúhaný syr a vydlabanú masu rozmixujeme. Dochutíme soľou, zmesou naplníme zemiaky. Dáme zapiecť na 15 minút. Jogurt rozmiešame s bryndzou, polejeme zemiak, podávame s ľubovoľnou zeleninou.
TIP: Ak nemáte radi bryndzu, pridajte viac syra.
Dobré vedieť: Batáty, alebo aj sladké zemiaky majú sladšiu chuť. Obsahujú viac vitamínov aj vlákniny ako klasický zemiak + menej sacharidov čím majú nižší glykemický index. Je vhodný do redukčných diét a sú vhodné aj pre diabtikov. Ich konzumácia má vplyv na dobrý zrak, peknú pleť, podporujú činnosť srdca, pľúc. Znižujú vysoký krvný tlak, upokojujú žalúdok, sú prevenciou zápchy, podporujú trávenie a imunitu, bojujú proti niektorým druhom rakoviny.