Plnený sladký zemiak so syrom a špenátom

Plnený sladký zemiak so syrom a špenátom

Plnený sladký zemiak s mozzarellou a špenátom s bryndzovou omáčkou chutí fantasticky. Jeho príprava je dlhšia, ale výsledok stojí za to.

Suroviny na 2 Porcie

  • 2 Sladké zemiaky
  • 2PL Oleja
  • 1 Hrsť špenátu
  • 100g Mozzarella
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Morská soľ
  • 1 Kelímok Biely jogurt
  • 60g Bryndze

Postup

Zemiaky prerežeme na polovice, potrieme ich olejom a pretlačeným cesnakom. Pečieme v rúre na 200°C približne 40 minút. Keď sú zemiaky mäkké, necháme trošku vychladiť a vydlabme lyžicou tak, aby ostala tenká vrstva. Špenát, nastrúhaný syr a vydlabanú masu rozmixujeme. Dochutíme soľou, zmesou naplníme zemiaky. Dáme zapiecť na 15 minút. Jogurt rozmiešame  s bryndzou, polejeme zemiak, podávame s ľubovoľnou zeleninou.

TIP: Ak nemáte radi bryndzu, pridajte viac syra.

Dobré vedieť: Batáty, alebo aj sladké zemiaky majú sladšiu chuť. Obsahujú viac vitamínov aj vlákniny ako klasický zemiak + menej sacharidov čím majú nižší glykemický index. Je vhodný do redukčných diét a sú vhodné aj pre diabtikov. Ich konzumácia má vplyv na dobrý zrak, peknú pleť, podporujú činnosť srdca, pľúc. Znižujú vysoký krvný tlak, upokojujú žalúdok, sú prevenciou zápchy, podporujú trávenie a imunitu, bojujú proti niektorým druhom rakoviny.

Placky zo sladkých zemiakov