Pohánka so zeleninou a morčacím mäsom

Pohánka so zeleninou a morčacím mäsom

Neprišli ste pohánke na chuť? Skúste ju nevariť, ale zaliať prevarenou vodou z kanvice a nechať napučať. Stačí k nej pridať mäsko so zeleninou, zmiešať spolu na štýl rizota. Takto pripravená pohánka chutí výborne a jej konzumáciou si posilníte zdravie kardiovaskulárneho systému, steny ciev a žíl.

  • 4PL Pohánka
  • 5PL Prevretá voda
  • 2 hrste mrazenej zeleniny
  • 100g morčacie prsia
  • 1ČL Olivový/Repkový olej

Postup

Pohánku si prepláchneme, dáme do misky s uzatvárateľným vekom, zalejeme prevretou vodou z rýchlo-varnej kanvice. Necháme napučať 25 minút. Na rozpálenom oleji si opečieme morčacie mäsko, ktoré sme si nakrájali na menšie kúsky. Pridáme čierne korenie, restujeme chvíľku. Pridáme ľubovoľnú mrazenú zeleninu a prikryjeme pokrievkou, dusíme kým zelenina nezmäkne a mäso je bez ružových fliačikov. Všetko spolu premiešame.

TIP: Ja som pridala zeleninu mrazenú zeleninu s hubami, pórom, paprikou a hráškom.

Dobré vedieť: Pohánka je vhodná pri celiakii, lebo neobsahuje lepok, je bohatá na vlákninu, antioxidanty, minerálne látky horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík a vitamíny B1, B2, E, C a rutín-vitamín P. Priaznivo pôsobí na krvný obeh, posilňuje steny ciev a žíl, čo je nutnosť pri kŕčových žilách a hemoroidoch, znižuje cholesterol, zlepšuje imunitu, chráni pred baktériami. Posilňuje potenciu a jej konzumáciou sa dá predchádzať artritíde a reume. Obnovuje bunky pečene poškodené pri závislosti od alkoholu. Odporúča sa pri ochoreniach tráviaceho traktu a pre ľudí, ktorí fajčia, berú antikoncepciu alebo majú kŕčové žily, nakoľko pomáhajú spevniť kapiláry ciev.

https://jedalniceknamieru.sk/hovadzi-vyvar-so-zeleninou/