Zabúdate? Uvarte si polievku zo stonkového zeleru. Pomôže Vám zlepšiť si pamäť, zlepší náladu a ochráni zrak. Je to prírodná lekáreň, z ktorej môžete získať skvelé zdravotné benefity.
Suroviny na 3 porcie
- 1 Väčšia cibuľa
- 1 Balenie stonkového zeleru
- 2PL Červená šošovica
- 1 Strúčik cesnaku/nemusí byť/
- 1 PL Olivový/Repkový olej
- 0,5 ČL Rasca rímska, drvená
- Himalájska/Morská soľ/Čierne korenie
Postup
Na oleji si opečieme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno. Pridáme korenie, nakrájaný zeler a prepláchnutú červenú šošovicu, varíme domäkka. Rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka a dochutíme soľou.
TIP: K zeleru môžete pridať akúkoľvek zeleninu podľa chuti.
Dobré vedieť: Stonkový zeler obsahuje veľa vlákniny, vody, minerály a vitamíny A, skupiny B, C, E, vápnik, fosfor, draslík, horčík, fluorid, znižuje zápaly, zlepšuje trávenie, znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol, zlepšuje imunitný systém, udržiava telo hydratované, zabraňuje vzniku zápchy. Jeho konzumáciou zabránime vzniku močových a obličkových kameňov. Udržuje zdravé vlasy, pleť, zlepšuje a chráni zrak, je vhodný do diét. Chráni bunky pred rakovinou prsníka, je vhodné ho konzumovať pri bolestivej artritíde, nakoľko rozpúšťa kryštáliky kyseliny močovej, prečisťuje pečeň, odstraňuje kašeľ a udržiava mozog v dobrej kondícii. Môžeme ho konzumovať surový, alebo tepelne upravený.
Iný recept https://jedalniceknamieru.sk/quinoa-so-stonkovym-zelerom-a-hlivou/