Quinoa rizoto s hubami

Quinoa rizoto s hubami

Podporí trávenie, očistí telo od škodlivín a upokojí nervový systém. Jedlo je vhodné na obed, dodá energiu na tréning a podporí imunitu. Uvarte si quinoa rizoto s kuriatkami, alebo inými hubami podľa chuti.

Suroviny na 1 porciu

  • 6PL Quinoa v surovom stave
  • 1 Hrsť sušených kuriatok
  • 100ml Biele víno suché
  • 3dcl Vody/zeleninový vývar/
  • 1 malá cibuľa
  • 1 Strúčik cesnaku
  • 1PL Repkový/Olivový olej
  • 3PL Parmezán
  • Mleté čierne korenie, morská soľ

Postup

Na oleji si opražíme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme pokrájané huby,soľ a korenie, opečieme 2-3 minútky. Pridáme prepláchnutú quinou a podlejeme asi 100ml vody a ½ dcl vína. Varíme a podlievame kým nie je quinoa hotová, teda približne 20 minút. Pred odstavením z ohňa primiešame syr a posypeme petržlenovou vňaťou.

TIP: Rizoto chutí výborne aj zo zelerovými chipsami. Parmezán môžete vymeniť za nízkotučný syr a quinou za ryžu arborio, alebo natural.

Dobré vedieť: Quinoa je bezlepková pseudoobilnina, ktorá má množstvo vitamínov(A,B1B2,B3,B6,B9,E), minerálov (vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo)a stopových prvkov(selén, mangán, meď, zinok). Vysoký obsah vlákniny podporí čistenie organizmu od škodlivín, podporuje trávenie, znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol. Chráni kardiovaskulárny systém, upokojí nervový systém, pomáha pri migrénach, normalizuje hladinu cukru v krvi, prevencia proti osteoporóze. Jej konzumácia je vhodná pri redukčnej diéte, ale aj na udržanie si stálej hmotnosti. https://jedalniceknamieru.sk/quinoa-so-spenatom-a-tekvicou/