Mrlík čílsky, matka zrno alebo Quinoa. Moja obľúbená potravina s fantastickými účinkami na organizmus. Je ľahko stráviteľná a bezlepková. Ochutnajte ju v šaláte s hlivou a špargľou, určite si ju zamilujete. Navyše sto gramov Quinoy pokryje dennú potrebu mangánu na 87 %, fosforu a medi na 65 %, železa na 57 %, horčíka na 42 %, zinku na 28 % a selénu na 15 %.
Suroviny na 2 porcie
- 6 PL Quinoa
- 8 Nožičiek zelená špargľa
- 2 Hrste Hliva Ustricová4PL
- 4PL Pór nakrájaný na tenké kolieska (zelená časť)
- 2PL Worcesterová omáčka (Lea & Perrins)
- 1PL Olivový/Hroznový/Repkový olej
- Štipka Himalájska/Morská soľ
Postup
Špargľu, hlivu a pór si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Orestujeme na oleji 5 minút a potom podlejeme asi 5 lyžicami vody a dusíme pod pokrievkou ďalších 5-7 minút tak, aby špargľa ostala chrumkavá a hliva zmäkla. Odstavíme z ohňa. Quinou si uvaríme podľa návodu, premiešame so zeleninou a podávame. Ja som pridala ešte trošku bazalky, ale Vy si koreniny môžete pridať podľa svojej chuti. Jedlo je vhodné na obed.
TIP: Výborne sa k tomu hodí šalát z nastrúhanej surovej červenej repy pokvapkaný troškou citróna.
Dobré vedieť: Quinoa je bezlepková pseudoobilnina, ktorá má množstvo vitamínov(A,B1B2,B3,B6,B9,E), minerálov (vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo)a stopových prvkov(selén, mangán, meď, zinok). Má vysoký obsah plnohodnotných bielkovín, ktoré iným obilovinám chýbajú a treba ich kombinovať so strukovinami. Vysoký obsah vlákniny zabezpečí očistenie tela od škodlivín, podporuje trávenie, znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol. Chráni kardiovaskulárny systém, upokojí nervový systém, pomôže pri migrénach, normalizuje hladinu cukru v krvi, prevencia proti osteoporóze. Obsahuje -3 omega mastné kyseliny, ktoré redukujú zápalové procesy v tele. Jej konzumácia je vhodná pri redukčnej aj bezlepkovej diéte, ale aj na udržanie si stálej hmotnosti.