Quinoa so stonkovým zelerom a hlivou

Quinoa so stonkovým zelerom a hlivou

Quinoa je potravina s fantastickými účinkami na náš organizmus.  Je ľahko stráviteľná a bezlepková. Chráni cievy, upokojí nervový systém a zníži vysoký krvný tlak.

Suroviny na 2 porcie

  • 8 PL Quinoa
  • 4 Nožičky stonkový zeler
  • 2 Hrste Hliva Ustricová
  • 2PL Pažítka
  • 2PL Worcesterová omáčka (Lea & Perrins)
  • 1PL Olivový/Hroznový/Repkový olej
  • Štipka Himalájska/Morská soľ

Postup

Stonkový zeler a  hlivu, si umyjeme, nakrájame na menšie kúsky. Orestujeme na oleji 5 minút a potom podlejeme asi 5 lyžicami vody a dusíme pod pokrievkou ďalších 5-8 minút tak, aby zeler ostal chrumkavý a hliva zmäkla. Odstavíme z ohňa a podávame. Ja som pridala ešte trošku pažítky. Vy si môžete pridať bylinky a koreniny podľa svojej chuti. Jedlo je vhodné na obed.

TIP: Výborne sa k tomu hodí mrkvový šalát pokvapkaný troškou citróna a olivového oleja.

Dobré vedieť: Quinoa je bezlepková obilnina, ktorá má množstvo vitamínov(A,B1B2,B3,B6,B9,E), minerálov (vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo)a stopových prvkov(selén, mangán, meď, zinok). Vysoký obsah vlákniny zabezpečí očistenie tela od škodlivín, podporuje trávenie, znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol. Chráni kardiovaskulárny systém, upokojí nervový systém, pomôže pri migrénach, normalizuje hladinu cukru v krvi, prevencia proti osteoporóze. Jej konzumácia je vhodná pri redukčnej diéte, ale aj na udržanie si stálej hmotnosti.

https://jedalniceknamieru.sk/quinoa-so-spenatom-a-tekvicou/