Rýchla zeleninová polievka

Rýchla zeleninová polievka

Zeleninová polievka je vhodná do diéty. Ľahká na prípravu, vhodná na obed aj večeru. Doplní vitamíny, minerály a zahreje v chladné dni. Použitím koreňovej zeleniny zbavíme telo zadržiavanej vody .

  • 4 Mrkvy
  • 4 Petržleny
  • ¼ Zeler buľva
  • 2 Hrste mrazený hrášok
  • 1 Cibuľa
  • 2PL Masla Ghí
  • 4 Guličky nové korenie
  • 1,5L Zeleninový vývar bez obsahu glutamanu
  • Soľ, mletá a celá rasca podľa chuti, petržlenová vňať

Postup

Zeleninu si ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu nakrájanú nadrobno si opražíme spolu so zeleninou na masle. Pridáme rascu, korenie a trošku soli. Zalejeme vývarom a varíme do mäkka, približne 25 minút.

TIP: Ak chceme diétny mäsový vývar, môžeme pridať kuracie/morčacie prsia a maslo s cibuľou vynecháme.

Dobré vedieť: Koreňová zelenina je liek. Mrkva pomáha pri zlom trávení, žalúdočných a črevných poruchách. Zmierňuje opuchy a zabraňuj tvorbe vredov. Čistí pečeň a ochraňuje zrak pred šerosleposťou. Zeler je vynikajúci pomocník v boji s infekciami močových ciest a obličiek, rozpúšťa hlieny, usadeniny a odplavuje ich z tela ako všetka koreňová zelenina. Chráni kĺby, pomáha pri reumatizme, artritíde a dne. Petržlen zlepšuje trávenie, pomáha proti nadúvaniu a črevnej kolike. Uvoľňuje kŕče, chráni žalúdok pred infekciami, prečistí a omladí pleť.