Zeleninová polievka je vhodná do diéty. Ľahká na prípravu, vhodná na obed aj večeru. Doplní vitamíny, minerály a zahreje v chladné dni. Použitím koreňovej zeleniny zbavíme telo zadržiavanej vody .
- 4 Mrkvy
- 4 Petržleny
- ¼ Zeler buľva
- 2 Hrste mrazený hrášok
- 1 Cibuľa
- 2PL Masla Ghí
- 4 Guličky nové korenie
- 1,5L Zeleninový vývar bez obsahu glutamanu
- Soľ, mletá a celá rasca podľa chuti, petržlenová vňať
Postup
Zeleninu si ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu nakrájanú nadrobno si opražíme spolu so zeleninou na masle. Pridáme rascu, korenie a trošku soli. Zalejeme vývarom a varíme do mäkka, približne 25 minút.
TIP: Ak chceme diétny mäsový vývar, môžeme pridať kuracie/morčacie prsia a maslo s cibuľou vynecháme.
Dobré vedieť: Koreňová zelenina je liek. Mrkva pomáha pri zlom trávení, žalúdočných a črevných poruchách. Zmierňuje opuchy a zabraňuj tvorbe vredov. Čistí pečeň a ochraňuje zrak pred šerosleposťou. Zeler je vynikajúci pomocník v boji s infekciami močových ciest a obličiek, rozpúšťa hlieny, usadeniny a odplavuje ich z tela ako všetka koreňová zelenina. Chráni kĺby, pomáha pri reumatizme, artritíde a dne. Petržlen zlepšuje trávenie, pomáha proti nadúvaniu a črevnej kolike. Uvoľňuje kŕče, chráni žalúdok pred infekciami, prečistí a omladí pleť.