Letné dni sú ako stvorené na šaláty s grilovaným mäsom alebo rybou. Zasýtia, ochladia a dodajú telu dostatok vitamínov a minerálov.
Suroviny na 2 porcie
- 150g bravčová panenka
- 2 PL repkový olej
- 1,5 hrste ľadový šalát
- 1 zrelé avokádo
- ¼ červenej papriky
- ¼ šalátovej uhorky
- 1 malá mrkva
- 4ks cherry paradajok
- morská soľ
Dresing
- 2PL krémový balsamico ocot
- 1ČL čakankový sirup
- 1PL citrónová šťava
Postup
Zeleninu a avokádo si nakrájame na menšie kúsky, olivy a paradajky na polovice a mrkvu si nastrúhame. Môžeme jemne pokvapkať olejom a premiešať. Mäso si osolíme, okoreníme podľa chuti a krátko opečieme z oboch strán cca 3 minúty. Poukladáme na šalát a polejeme zálievkou z octu, sirupu a citrónovej šťavy.
TIP: Výborne sa hodí aj dresing z polotučného jogurtu a byliniek.
Dobré vedieť: Vedeli ste, že olivy sú ovocie? A hoci sú malé, majú veľký vplyv na naše zdravie. Obsahujú 82% vody a na 100g majú iba 125 kalórií. Posilňujú srdce, zmierňujú bolesti pri zápaloch, chránia pred vznikom cukrovky a rakoviny, udržujú zdravé črevá, pomáhajú redukovať hmotnosť, posilňujú imunitu, znižujú sezónne alergie. Obsahujú vitamíny A,E,K, zdravé tuky, fosfor, jód, vápnik, sodík.