Šalát s panenkou a olivami

Šalát s panenkou a olivami

Letné dni sú ako stvorené na šaláty s grilovaným mäsom alebo rybou. Zasýtia, ochladia a dodajú telu dostatok vitamínov a minerálov.

Suroviny na 2 porcie

  • 150g bravčová panenka
  • 2 PL repkový olej
  • 1,5 hrste ľadový šalát
  • 1 zrelé avokádo
  • ¼ červenej papriky
  • ¼ šalátovej uhorky
  • 1 malá mrkva
  • 4ks cherry paradajok
  • morská soľ

Dresing

  • 2PL krémový balsamico ocot
  • 1ČL čakankový sirup
  • 1PL citrónová šťava

Postup

Zeleninu a avokádo si nakrájame na menšie kúsky, olivy a paradajky na polovice a mrkvu si nastrúhame. Môžeme jemne pokvapkať olejom a premiešať. Mäso si osolíme, okoreníme podľa chuti a krátko opečieme z oboch strán cca 3 minúty. Poukladáme na šalát a polejeme zálievkou z octu, sirupu a citrónovej šťavy.

TIP: Výborne sa hodí aj dresing z polotučného jogurtu a byliniek.

Dobré vedieť: Vedeli ste, že olivy sú ovocie? A hoci sú malé, majú veľký vplyv na naše zdravie. Obsahujú 82% vody a na 100g majú iba 125 kalórií. Posilňujú srdce, zmierňujú bolesti pri zápaloch, chránia pred vznikom cukrovky a rakoviny, udržujú zdravé črevá, pomáhajú redukovať hmotnosť, posilňujú imunitu, znižujú sezónne alergie. Obsahujú vitamíny A,E,K, zdravé tuky, fosfor, jód, vápnik, sodík.

Bravčová panenka so zeleninovým pyré