Šalát so špargľou a hráškom

Šalát so špargľou a hráškom

Špargľa obalená v šunke preliata holandskou omáčkou, uvarená k mäsu na masle alebo v polievke. A čo tak spraviť si z nej šalát? Vyskúšajte ju spojiť s  cibuľkou a zeleným hráškom. K tomu jednoduchý citrónový dresing a rýchla, chutná, zdravá a ľahko stráviteľná večera je na stole.

Suroviny na 4 porcie

  • 1 vanička Valeriána poľná(poľníček)
  • 500g špargľa(1 balenie-16 nožičiek)
  • 3PL Hrášok, mrazený
  • 2 kusy jarná cibuľk

Dresing

  • 4PL Olivový olej
  • 6PL Citrónová šťava
  • 3PL Trstinový cukor/Med/Agáve
  • Korenie podľa chuti

Postup

Poľníček si umyjeme a necháme odkvapkať. Špargľu si dobre umyjeme, pokiaľ je čerstvá netreba ju šúpať. V prípade, že má suché konce tie treba odrezať a prípadne došúpať spodnú časť. Všetky stonky nakrájame na 3 časti. Špargľu a hrášok vhodíme do vriacej vody a povaríme cca 3-4 minúty, aby špargľa bola stále chrumkavá. Zeleninu scedíme a opláchneme pod studenou vodou, odložíme nabok. Cibuľku si nakrájame na kolieska a v miske vymiešame suroviny na zálievku. Všetko spolu premiešame, pokvapkáme dresingom a ihneď podávame. Výborne sa hodí ku grilovanému mäsu, syru alebo varenému vajíčku.

TIP: Špargľa by nemala mať na sebe hnedé fľaky, nie je čerstvá. Keď sa zbiera neskoro odrazí sa to na jej chuti. Preto ak sa chystáte vyskúšať konzumovať špargľu prvý krát malo by to byť v čase jej zberu. Určite Vám bude chutiť. Špargľu môžete povariť v citrónovej vode, potlačí jej horkosť a zvýrazní jej chuť. Biela špargľa je drevnatejšia treba ju ošúpať. Čerstvá špargľa je vždy pevná, plná vody a neohýba sa.

Dobré vedieť: Špargľa alebo kráľovná zeleniny plná antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti pôsobeniu voľných radikálov, čo znamená, že nás ochraňuje pred vznikom rakoviny. Je plná vitamínov, minerálov a telu prospešných látok, preto by mala mať stabilné miesto v našich jedálničkoch. Podporuje činnosť obličiek, odvádza škodliviny z tela, podporuje trávenie, zvlhčuje pľúca, lieči reumatizmus, pomáha pri cukrovke, tuberkulóze, výborne sa hodí do redukčných diét. Nemala by sa ohrievať viackrát nakoľko obsahuje dusičnany a veľa purínov. Napriek tomu sa jej nemusia báť ľudia s chorobou dna, nakoľko kĺbom škodia puríny hlavne zo živočíšnej stravy a nie rastlinnej.

Iný recept