Semienkové krekry môžete jesť samotné, vziať si ich na cesty alebo si urobiť fit tanier plný vitamínov, minerálov, bielkovín a zdravých tukov.
Na 1 väčší plát potrebujeme ( polovica pechu)
- 5PL slnečnicové semienka
- 2PL biely sezam
- 2PL čierny sezam
- 4 PL ľanové semienka
- 2PL tekvicové semienka
- 1PL chia semienka
- 6PL vody
- oregano, soľ
Postup
Ľanové semienka namočíme do 4-6 PL teplej vody a necháme odstáť aspoň 30 min. Ľanový gél bude slúžiť ako spojivo, namiesto vajíčka. Keď sa vytvorí gél, všetky semienka zmiešame v inej miske, pridáme oregano a štipku soli. Potom primiešame aj ľanové semienka.
Zmes vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a lyžicou uhladíme do tvaru obdĺžnika. Plát by mal byť tenký. Sušíme na 70°C približne 1,5 hodiny. Necháme vychladnúť, nalámeme a odložíme do sklenenej nádoby s uzáverom.
TIP: Servírujeme s cottage syrom, ktorý rozmixujeme s jogurtom, obľúbeným ovocím a zeleninou.
Dobré vedieť: Sušením sa v semienkach zachová najviac výživných látok. Dajú sa pripraviť aj na sladko s hrozienkami alebo brusnicami. Krekry môžeme jesť aj samotné ako snack medzi hlavnými jedlami.