Škoricový zákusok

Škoricový zákusok

Strážite si kalorický príjem a naháňa Vás chuť na sladké? Urobte si škoricový zákusok z ražných chlebíkov, kávy, jogurtu, tvarohu a škorice, kde v jednej veľkej porcii sa skrýva iba 206 kalórií.

Suroviny na 3 porcie

  • 9 knackebrotov
  • 200ml biely jogurt Hollandia
  • 1 vanička tvaroh jemný
  • 1-2 ČL Mletá škorica
  • 2PL med včelí
  • 100ml presso káva

Postup

Uvaríme si 1 dcl kávy, osladíme 1PL medom. Zmiešame jogurt s tvarohom a druhou lyžicou medu. Misku vystelieme mikroténovým vreckom. Do kávy namočíme 3 chlebíky z jednej strany. Na dno misky ich otočíme suchou stranou. Potrieme zmesou jogurtu a tvarohu, posypeme hojne škoricou. Uložíme druhú vrstvu chlebíkov, ktoré predtým namočíme z oboch strán do kávy. Potrieme ďalšou vrstvou zmesi jogurtu a tvarohu, posypeme hojne škoricou. Navrstvíme tretie poschodie chlebíkov, ktoré sme namočili do kávy iba z jednej strany. Mokrou stranou ich poukladáme na tvarohovú zmes posypanou škoricou. Potrieme zvyšnou tvarohovou zmesou a posypeme škoricou. Necháme stuhnúť v chladničke 3 hodiny.

TIP: Keď sa nám koláčik zdá málo sladký, pri podávaní si ho môžeme poliať troškou medu alebo agáve a na vrch postrúhať horkú čokoládu s obsahom aspoň 70% kakaa. Do koláčika môžeme použiť namiesto škorice maliny. 

UPOZORNENIE Dávka prospešná nášmu organizmu 1 ČL denne. Môžeme ju konzumovať aj každý deň, ale v menších množstvách. Toto korenie obsahuje látku kumarín, ktorá sa vo veľkých množstvách správa ako jed. Škorica sa neodporúča konzumovať tehotným a kojacim matkám.

Dobré vedieť: Škorica obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vápnik, železo, horčík, fosfor, mangán, draslík, meď, zinok, sodík, selén, omega 3 kyseliny, omega 6 kyseliny, vitamín A,B3,B5,B6, B9, C, E, K, podporuje trávenie a tým zrýchľuje metabolizmus, zlepšuje imunitu, odstraňuje plynatosť, odbúrava stres a upokojuje myseľ, podporuje dobrý spánok a sústredenie mozgu, odstraňuje bolesti brucha, uvoľňuje hlieny počas choroby, má protizápalové účinky na organizmus.

Tvarohový koláč s broskyňami