Špaldové pagáčiky s cottage syrom

Špaldové pagáčiky s cottage syrom

Pagáčiky sú vhodné na posedenia s priateľmi, či rodinou. Je to zdravšia a menej kalorická alternatíva ku klasickým pagáčikom z bielej múky a stuženými tukmi. Vyskúšajte ich na Silvestra, či rodinnú oslavu.

Uvedené množstvo je na cca 30 mini pagáčikov/1 plech/

  • 120 g Špaldová múka celozrnná, polohrubá
  • 1 Balenie cottage syra tuk do 3%
  • 3PL  Maslo ghí alebo klasické 82% tuk
  • 50g Syr  tehla, použila som Eidam tuk do 30%
  • Na ozdobenie Sezam, Ľanové/ Chia semienka, Syr
  • Mlieko na potretie pagáčikov
  • Morská soľ

Postup

Cottage rozmixujeme, syr nastrúhame na jemno, maslo roztopíme, pridáme múku, soľ  a vymiesime v hladké cesto. Necháme 10 minút odležať v chladničke. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 7mm, vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme mliekom a potom posypeme ľubovoľnými semienkami, či syrom.

TIP: Najlepšie sú na druhý deň. Vhodné aj na cesty autom, či túry.

Dobré vedieť: Špalda je nešľachtená pšenica. Špaldová múka celozrnná je získaná mletím celého zrna, ktorý sa skladá z troch častí obal/otruba/,klíčok a zrnko. Zachováva si tak vitamíny, minerály, viac vlákniny a bielkovín pre naše telo ako biela múka. Pečivo z nej je ľahšie stráviteľné, podporuje trávenie, znižuje cholesterol, upravuje krvný tlak a podporuje imunitu.