Pagáčiky sú vhodné na posedenia s priateľmi, či rodinou. Je to zdravšia a menej kalorická alternatíva ku klasickým pagáčikom z bielej múky a stuženými tukmi. Vyskúšajte ich na Silvestra, či rodinnú oslavu.
Uvedené množstvo je na cca 30 mini pagáčikov/1 plech/
- 120 g Špaldová múka celozrnná, polohrubá
- 1 Balenie cottage syra tuk do 3%
- 3PL Maslo ghí alebo klasické 82% tuk
- 50g Syr tehla, použila som Eidam tuk do 30%
- Na ozdobenie Sezam, Ľanové/ Chia semienka, Syr
- Mlieko na potretie pagáčikov
- Morská soľ
Postup
Cottage rozmixujeme, syr nastrúhame na jemno, maslo roztopíme, pridáme múku, soľ a vymiesime v hladké cesto. Necháme 10 minút odležať v chladničke. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 7mm, vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme mliekom a potom posypeme ľubovoľnými semienkami, či syrom.
TIP: Najlepšie sú na druhý deň. Vhodné aj na cesty autom, či túry.
Dobré vedieť: Špalda je nešľachtená pšenica. Špaldová múka celozrnná je získaná mletím celého zrna, ktorý sa skladá z troch častí obal/otruba/,klíčok a zrnko. Zachováva si tak vitamíny, minerály, viac vlákniny a bielkovín pre naše telo ako biela múka. Pečivo z nej je ľahšie stráviteľné, podporuje trávenie, znižuje cholesterol, upravuje krvný tlak a podporuje imunitu.