Rýchly a ľahký obed. Špargľa s tekvicovým pyré. Je plná antioxidantov, ktoré nás chránia pred vznikom rakoviny. Podporuje trávenie a činnosť obličiek. Je vhodná do redukčných diét.
Suroviny na 1 porciu
- 6 nožičiek špargle
- 2 Hrste tekvice
- 1ČL Ghí maslo/Čerstvé maslo 82% tuku
- 1 vajíčko
- Himalájska/Morská soľ
- Čierne korenie
Postup
Tekvicu a špargľu si ošúpeme, tekvicu dáme variť do mierne osolenej vody. Po uvarení, vodu trošku zlejeme a tekvicu rozmixujeme na pyré, dochutíme soľou a korením. Medzitým si špargľu dáme variť samostatne, zalejeme iba toľko, aby bola ponorená. Varíme 4 minúty a potom ju opláchneme pod studenou vodou, aby ostala pekná, zelená. Potrieme ju maslom, podávame s tekvicovým pyré a vajíčkom, ktoré sme uvarili natvrdo.
TIP: Výborne sa k tekvicovému pyré hodí aj ryba, či morčacie/kuracie mäsko.
Dobré vedieť: Špargľa je plná antioxidantov, ktoré nás chránia pred vznikom rakoviny. Obsahuje vitamíny A,B1,B2,B3,B6,B9,C,E,K, a minerály Sodík, Draslík, Fosfor, Vápnik, Horčík, Železo a stopové prvky ako Mangán, Meď , Zinok. Podporuje činnosť obličiek a trávenie, zvlhčuje pľúca, lieči reumatizmus, pomáha pri cukrovke, tuberkulóze, výborne sa hodí do redukčných diét, odvádza škodliviny z tela. Nemala by sa ohrievať viackrát nakoľko obsahuje dusičnany a veľa purínov. Je vhodná pre tehotné ženy, podporuje správny vývoj plodu. https://jedalniceknamieru.sk/salat-so-sparglou-a-hraskom/