Syrové pagáčiky z cottage syra

Syrové pagáčiky z cottage syra

Syrové pagáčiky z celozrnnej múky a cottage syra majú vysoký obsah bielkovín a chutia skvele. Univerzálne cesto na praclíky, slané tyčinky, či krekry. Tak čo, vyskúšate?

  • 200g Polotučný Cottage syr
  • 150g Celozrnná múka
  • 30g Nízkotučný syr s obsahom tuku 30%
  • 1 ČL Maslo Ghí/Olivový olej
  • 1ČL Morská soľ
  • 1ČL Prášok do pečiva
  • 1 Vajíčko
  • Na posyp slnečnicové semienka, ľanové semienka, mak, celá rasca, syr

Postup

Múku, nastrúhaný syr, kypriaci prášok a soľ si zmiešame spolu. Cottage syr spolu so žĺtkom a maslom rozmixujeme ponorným mixérom. Potom všetko spolu zmiešame. Vzniknuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Formičkami vykrajujeme rybičky, anjelikov, či iné tvary podľa chuti. Potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme syrom, slnečnicovými, ľanovými semienkami či makom.

TIP: Do cesta môžete pridať bylinky ako bazalka, oregano, tymian. Ak cesto vyvaľkáte na 1cm, kľudne to môžu byť aj pagáčiky. Veľmi tenké cesto 0,2 mm som použila na domáce makové krekry. Zjedli sa ako prvé a nestihla som odfotiť. 🙂

Dobré vedieť: Cottage syr je výborným zdrojom bielkovín, prospieva zdraviu aj chudnutiu. Obsahuje málo tuku a veľa proteínov. Je vhodný do diét, či pri naberaní svalovej hmoty. Obsahuje minerály ako vápnik pre zdravé kosti, či sodík, ktorý reguluje krvný tlak. Vitamíny skupiny B zlepšujú funkcie mozgu a dobrú náladu, B12 zaistí lepšie vstrebávanie železa.

Syrový koláčik