Vajíčko, syr a šunka? Syrový koláčik je spojením všetkých troch surovín. Vyskúšajte ho aj Vy s čerstvým šalátom. Chutí dobre studený, teplý aj na druhý deň.
Suroviny na 2 koláčiky
- 100g Nízkotučný Eidam, tuk do 30%
- 1 vajíčko
- 4 Plátky hydinovej šunky
Postup
Syr si nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme nakrájanú šunku a vajíčko. Zmes dobre premiešame a naplníme ňou zapekacie misky s priemerom cca 10 cm, do 1/3. Cesto sa zdvihne a preto utľapkáme zmes lyžicou, aby dobre držala pokope. Pečieme v rúre na 200°C približne 25 minút, alebo kým nieje koláčik zlatistý.
TIP: Zmes netreba soliť, použite radšej bylinky podľa chuti. Na druhý deň mi koláčik chutil ešte viac.
Dobré vedieť: Tvrdé syry zo všetkých syrov obsahujú najviac vápnika, ale pri ich výbere treba dbať aj na obsah soli a tuku. Príliš veľa soli v strave spôsobuje v tele zadržiavanie vody, opuchy, zaťažuje obličky a zvyšuje krvný tlak. Prebytok živočíšneho tuku v tele spôsobuje kôrnatenie tepien. Tavené syry by sme mali zo stravy úplne vylúčiť, obsahujú tavné soli, sú o 90% slanšie ako tvrdé syry, vápnik je do nich väčšinou umelo pridávaný + ďalšie „éčka“, ktoré spôsobujú opäť srdcovo-cievne ochorenia. Najzdravší je ovčí syr. https://jedalniceknamieru.sk/cestoviny-s-feta-syrom-a-rukolou/