Tekvicovo-zemiakové pyré je spôsob ako členom rodiny prepašovať zeleninu na tanier. Chutí výborne a zjedia ho aj deti.
Suroviny na 3 porcie
- 6 veľkých zemiakov
- 1/2 malej hokaido tekvice
- 10g masla
- morská soľ
- čierny sezam (voliteľné)
Postup
Tekvicu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky aj so šupou. Zemiaky ošúpeme a uvaríme spolu s tekvicou v mierne osolenej vode. Keď sú zemiaky aj tekvica mäkké, zlejeme vodu do misky. Použijeme ju namiesto mlieka na zriedenie kaše. Zemiaky, tekvicu a maslo rozmixujeme na pyré. Hustotu regulujeme vodou. Dochutíme soľou, pred podávaním pridáme čierny sezam. Podávame s kuracím mäsom na šampiňónoch.
TIP: K tejto kombinácii sa výborne hodí kapustový šalát alebo sterilizovaná červená repa.
Dobré vedieť: Zemiaky obsahujú veľa vlákniny, vitamín C, B, draslík. Konzumovaním zemiakov si môžeme znížiť vysoký krvný tlak, správne fungovanie nervovej sústavy, trávenie. Pomáhajú pri hemoroidoch, podporujú imunitu a zdravý vzhľad pokožky, nechtov a vlasov.