Tvarohová štrúdľa s hroznom. Máme sezónu hrozna, tak ho využite aj pri pečení. Hrozno obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ktoré podporia imunitu, vyčistia krv, či pomôže s opuchmi končatín.
Suroviny na 4 porcií
- 80 g Celozrnnej špaldovej múky,hladkej
- 2PL Psylia
- 1 vajíčko
- 1 PL oleja
- štipku soli
- 1PL Jablčný ocot
- 50 ml vody/podľa potreby/
- Vajíčko na potretie
Plnka
- 250 g hrudkového tvarohu, polotučného
- 1 vajíčko
- 6PL medu
- 130 g bieleho hrozna/malý strapec/
Postup
Tvaroh si zmiešame s medom, vajíčkom a odložíme bokom kým si pripravíme cesto. Do druhej misky si preosejeme múku, pridáme vajce, olej, vodu, štipku soli a lyžicu octu. Vypracujeme hladké cesto. Na stôl si rozprestrieme starší obrus, posypeme ho múkou a rozvaľkáme na ňom cesto tak, aby bolo úplne tenučké.
Po celom ceste rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku, potom poukladáme bobule hrozna. Na koncoch štrúdle založíme kraje a štrúdľu pomaly stočíme, pomôžeme si obrusom. Preložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
Takto pripravenú štrúdľu vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 30 minút podľa rúry. Upečenú štrúdľu potrieme vodou, aby zmäkla a necháme ju vychladnúť.
TIP: Štrúdľu si môžete naplniť makom, alebo orechmi.
Dobré vedieť: Hrozno obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ak ho budeme konzumovať pravidelne zlepšíme si imunitu, vyčistíme krv, znížime prejavy alergií a kŕčové žily. Hrozno odstraňuje opuchy a celulitídu, má proti zápalové účinky, pomáha pri liečbe žlčových a obličkových kameňoch, riedi krv a odstraňuje vrásky.