Tvarohovo-čokoládový koláč

Tvarohovo-čokoládový koláč

Ako si pomaškrtiť a pritom nepribrať? Upečte si fit tvarohový „zebra“ koláč, ktorý Vás dobre zasýti, ochráni svalovú hmotu a samozrejme uspokojí Vašu chuť na sladké!

Ingrediencie

  •  500g polotučný tvaroh, jemný
  • 200g (1 téglik ) biely jogurt, polotučný
  • 2PL Kakaový prášok (karob)
  • 1PL Špaldová celozrnná múka, polohrubá
  • 5 PL Včelí med
  • 2 vajíčka

Korpus

  • 2 x 200ml šálky jemné ovsené vločky
  • 1 PL Včelí med
  • 0,5 cm čerstvé maslo 82%

Postup

Rúru si zapneme na 190°C. V miske si zmiešame tvaroh, jogurt, med a vajíčka. K zmesi primiešame špaldovú múku. Zmes rozdelíme na 2 rovnaké časti, do jednej pridáme 2PL kakaa, do druhej vanilkový struk, alebo arómu. Ovsené vločky si rozmixujeme na múku, do mixéra pridáme plátok masla a 1PL medu. Rozmixujeme, vznikne nám drobivá zmes, ktorú utľapkáme rukami na dno formy, ja som použila formu s priemerom 22 cm. Dáme zapiecť na 5 minút, vločkový korpus trošku spevnie. Vyberieme z rúry a postupne plníme zmesami – do stredu dáme lyžicu vanilkovej, na ňu lyžicu kakaovej a postup opakujeme, až kým neminieme všetku zmes. Získame tým zebrí vzor. Pečieme asi 30 minút pri 180stupňoch. Koláčik necháme úplne vychladnúť a na noc vložíme do chladničky. Koláčik si môžete dať na raňajky alebo desiatu. V chladničke vydrží 2-3 dni, výborne chutí vychladený. Z uvedeného množstva vyjde 8 porcií.

TIP: Keď je cesto príliš drobivé, utľapkáme ho vo forme vodou navlhčenými rukami. TOP FIT verzia koláčika nám vznikne, keď si ho urobíme bez korpusu.

Dobré vedieť: Tvaroh je výborným zdrojom kvalitných bielkovín. Trávi sa pomaly a ľahko. Má málo kalórií, nízky glykemický index, dobre zasýti. Preto ho majú radi nielen športovci, ktorí budujú svalovú hmotu, ale aj ľudia, ktorí majú problémy s nadváhou, problémami s  pečeňou a žalúdkom. Znižuje cholesterol, pH v žalúdku, zrýchľuje metabolizmus, chráni zuby, kĺby a kosti. Obsahuje vitamíny B3,B9,B12 A,E. Chráni pre úzkosťou a psychickou nervozitou. Po tepelnej úprave si zachováva všetky živiny.

 Škoricový zákusok