Upečte si výborný tvarohový koláč s jablkami. Konzumáciou jabĺk a tvarohu predídeme rôznym chorobám, ktoré postihujú pečeň a žalúdok.
Suroviny na 8 porcií
- 120g Celozrnnej múky hladkej
- 100g Nízkotučná ricotta
- 2ks Vajíčka
- 2PL Ryžová krupica
- 250g Nízkotučný tvaroh
- 1PL Škorica mletá
- 1 Balíček vanilkový cukor
- 40g Trstinový cukor
- 4 ks Nastrúhaných jabĺk bez šupky
- Šťava z 1/2 citróna
- Olej na potretie formy
Postup
Jablká zmiešame škoricu, ryžovú krupicu a citrónovú šťavu. Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtka zmiešame s vanilkovým cukrom a tvarohom. Múku, bielka, trstinový cukor a ricottu spolu zmiešame. Vznikne nám nelepivé cesto. Pokiaľ sa lepí, pridajte trochu múky, ak je husté trochu ricotty. Z cesta odoberieme 50g a dáme bokom. Neskôr si z neho urobíme mriežku, alebo pásiky na ozdobu vrchu koláča/voliteľné/.
Z väčšej časti cesta si vyvaľkáme placku, hrubú 0,5cm. Formu s priemerom 22 cm si potrieme olejom a dáme do nej vyvaľkanú placku, okraje cesta vytiahneme po kraj formy. Zvyšok odrežeme. Potom pridáme jablkovú vrstvu a utľapkáme. Potom tvarohovú plnku a uhladíme. Na vrch poukladáme zo zvyšného cesta pásiky, mriežku, alebo vytvoríme ozdobný okraj koláča. Vrchné cesto potrieme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C cca 40 min.
TIP: Koláčik chutí výborne aj studený z chladničky.
Dobré vedieť: Jablká obsahujú veľa vlákniny a málo kalórií. Konzumáciou jabĺk predídeme rôznym chorobám, ktoré postihujú pečeň a žalúdok. Pôsobia detoxikačne, regulujú cukor v krvi, pomáhajú pri zápche, pôsobia proti vírusom a baktériám, dezinfikujú ústnu dutinu. Znižujú cholesterol, pomáhajú ako prevencia vzniku nádorových ochorení.