Tvarohový koláč s jablkami

Tvarohový koláč s jablkami

Upečte si výborný tvarohový koláč s jablkami. Konzumáciou jabĺk a tvarohu predídeme rôznym chorobám, ktoré postihujú pečeň a žalúdok.

Suroviny na 8 porcií

  • 120g Celozrnnej múky hladkej
  • 100g Nízkotučná ricotta
  • 2ks Vajíčka
  • 2PL Ryžová krupica
  • 250g Nízkotučný tvaroh
  •  1PL Škorica mletá
  •  1 Balíček vanilkový cukor
  • 40g Trstinový cukor
  • 4 ks Nastrúhaných jabĺk bez šupky
  • Šťava z 1/2 citróna
  • Olej na potretie formy

Postup

Jablká zmiešame škoricu, ryžovú krupicu a citrónovú šťavu. Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtka zmiešame s vanilkovým cukrom a tvarohom. Múku, bielka, trstinový cukor a ricottu spolu zmiešame. Vznikne nám nelepivé cesto. Pokiaľ sa lepí, pridajte trochu múky, ak je husté trochu ricotty. Z cesta odoberieme 50g a dáme bokom. Neskôr si z neho urobíme mriežku, alebo pásiky na ozdobu vrchu koláča/voliteľné/.

 Z väčšej časti cesta si vyvaľkáme placku, hrubú 0,5cm. Formu s priemerom 22 cm si potrieme olejom a dáme do nej vyvaľkanú placku, okraje cesta vytiahneme po kraj formy. Zvyšok odrežeme. Potom pridáme jablkovú vrstvu a utľapkáme. Potom tvarohovú plnku a uhladíme. Na vrch poukladáme zo zvyšného cesta pásiky, mriežku, alebo vytvoríme ozdobný okraj koláča. Vrchné cesto potrieme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C cca 40 min.

TIP: Koláčik chutí výborne aj studený z chladničky.

Dobré vedieť: Jablká obsahujú veľa vlákniny a málo kalórií. Konzumáciou jabĺk predídeme rôznym chorobám, ktoré postihujú pečeň a žalúdok. Pôsobia detoxikačne, regulujú cukor v krvi, pomáhajú pri zápche, pôsobia proti vírusom a baktériám, dezinfikujú ústnu dutinu. Znižujú cholesterol, pomáhajú ako prevencia vzniku nádorových ochorení.

Tvarohová štrúdľa s hroznom