Vajíčková nátierka s mrkvou

Vajíčková nátierka s mrkvou

Vajíčka by nemali chýbať v našom jedálničku. Vysoké výživové hodnoty z nich robia super potravinu, ktorá je navyše lacnou a zdravou voľbou na raňajky, obed či večeru. Rýchla vajíčková pomazánka s mrkvou na raňajky je výborný nápad.

  • 2 Vajíčka
  • 2 PL syra Lučina alebo 2PL cottage syru
  • 1 malá mrkva
  • Pažítka
  • Himalájska/Morská soľ
  • Čierne korenie
  • Mletá rasca

Postup

Vajíčka si uvaríme natvrdo. Do mixéra dáme, vajíčka, koreniny a syr. Pažítku si nakrájame na drobno, mrkvu si nastrúhame najemno a pridáme ich do nátierky, premiešame. Podávame s grahamovým pečivom alebo vodovou bagetkou.

TIP: Na vaječných škrupinách sa môžu objaviť  stopy salmonély, preto je potrebné pri manipulácii s vajíčkami umyť si ruky, aby sme na pripravované jedlo nepreniesli žiadne mikróby. Škrupiny kupovaných vajec by mali byť čisté. Škrupinku vajec z domáceho chovu omývame tesne pred použitím a potom aj ruky.

Dobré vedieť: : Vajíčka sú kvalitným zdrojom bielkovín(bielko je diétne), žĺtok obsahuje(cholesterol) železo, zinok, vápnik, fosfor, selén, vitamíny A,D,E, B6, B12  a omega-3 mastných kyselín. Konzumácia vajec podporuje vývoj dobrého zraku, mozgu, ochraňuje srdce, Konzumácii vajíčok by sa mali vyhnúť ľudia s vysokým cholesterolom. Sú vhodné do redukčných diét, na naberanie svalovej hmoty a pre všetkých, ktorí sa chcú zdravšie stravovať.

Iný recept