Vianočka z tvarohového cesta

Vianočka z tvarohového cesta

Vianočka z tvarohového cesta je nabitá bielkovinami. V troch kúskoch má 19g. Skvele zasýti a dokonale uspokojí chuť na sladké.

  • 500g tvaroh
  • 500g špaldová múka
  • 80g trstinový cukor práškový
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 70ml kokosové mlieko z plechovky light alebo maslo
  • 1 vajíčko do cesta + na potretie vianočky
  • 20g brusnice

Postup

Brusnice alebo hrozienka si vopred namočíme do horúcej vody na 10 minút, aby zmäkli. Sypké suroviny spolu premiešame a pridáme tekuté, potom nasekané brusnice. Vypracujeme hladké cesto, rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozdelíme opäť na ďalšie 3 časti, z ktorých upletieme 3 vrkoče. Tie ukladáme na seba, aby sme dostali tvar vianočky a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 150°C približne 45-50 minút. Záleží od rúry. Pozn. piekla som na ventilátore, pečenie zhora aj zdola. Vianočka z tvarohového cesta a celozrnnej múky ťa výborne zasýti.

TIP: Potrieme maslom a domácim džemom alebo slaným karamelom. Recept nájdeš na mojom IG jedalniceknamieru.sk alebo na internete. Vyjde cca 22 plátkov. Cukor v ceste kľudne navýš, ja som ju konzumovala so slaným karamelom a preto som z cukru ubrala. Vyjde celkom veľký kus, ak si sama alebo 2 ľudia, urob si ju z polovičného množstva a vajíčko vtedy vynechaj.

Dobré vedieť: Celozrnná múka je kaloricky rovnako bohatá ako biela. Celozrnná má viac výživy, nakoľko je namletá z celého zrna. Obal a klíček obsahujú minerály, vitamíny, bielkoviny a vlákninu. Biela je namletá iba z čistého zrnka, ktoré je chudobné na živiny. Avšak, z bielej múky sú chutnejšie sušienky, alebo pečivo, ktoré chceme chrumkavé alebo veľmi nadýchané. Preto múky striedaj podľa potreby.

Hrnčekový koláč s tvarohom a ovocím