Vianočka z tvarohového cesta je nabitá bielkovinami. V troch kúskoch má 19g. Skvele zasýti a dokonale uspokojí chuť na sladké.
- 500g tvaroh
- 500g špaldová múka
- 80g trstinový cukor práškový
- 1 balíček prášku do pečiva
- 70ml kokosové mlieko z plechovky light alebo maslo
- 1 vajíčko do cesta + na potretie vianočky
- 20g brusnice
Postup
Brusnice alebo hrozienka si vopred namočíme do horúcej vody na 10 minút, aby zmäkli. Sypké suroviny spolu premiešame a pridáme tekuté, potom nasekané brusnice. Vypracujeme hladké cesto, rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozdelíme opäť na ďalšie 3 časti, z ktorých upletieme 3 vrkoče. Tie ukladáme na seba, aby sme dostali tvar vianočky a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 150°C približne 45-50 minút. Záleží od rúry. Pozn. piekla som na ventilátore, pečenie zhora aj zdola. Vianočka z tvarohového cesta a celozrnnej múky ťa výborne zasýti.
TIP: Potrieme maslom a domácim džemom alebo slaným karamelom. Recept nájdeš na mojom IG jedalniceknamieru.sk alebo na internete. Vyjde cca 22 plátkov. Cukor v ceste kľudne navýš, ja som ju konzumovala so slaným karamelom a preto som z cukru ubrala. Vyjde celkom veľký kus, ak si sama alebo 2 ľudia, urob si ju z polovičného množstva a vajíčko vtedy vynechaj.
Dobré vedieť: Celozrnná múka je kaloricky rovnako bohatá ako biela. Celozrnná má viac výživy, nakoľko je namletá z celého zrna. Obal a klíček obsahujú minerály, vitamíny, bielkoviny a vlákninu. Biela je namletá iba z čistého zrnka, ktoré je chudobné na živiny. Avšak, z bielej múky sú chutnejšie sušienky, alebo pečivo, ktoré chceme chrumkavé alebo veľmi nadýchané. Preto múky striedaj podľa potreby.