Chudnete? Vyskúšajte nízkosacharidové jedlo, vhodné aj do diéty. Zapekaný baklažán s Cottage syrom, koreňovou zeleninou a paradajkami. Vhodné na obed aj na večeru.
Suroviny na 3 porcie
- 1 Baklažán
- 2 Mrkvy
- ¼ Zeleru
- 4 Paradajky
- 2 Balenia Cottage syra
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 Hrsť nastrúhaného syra
- Sušená bazalka, mleté čierne korenie, soľ
Postup
Mrkvu a zeler si strúhame na hrubom strúhadle. Opečieme si ich na panvici potretej olejom, spolu s cibuľou a pretlačeným cesnakom. Zmes necháme vychladnúť. Medzitým si nakrájame baklažán na 0,5 cm plátky, posypme soľou a necháme „ vypotiť“ 5 minút. Zatiaľ si nakrájame paradajky na kolieska. Baklažán opláchneme a osušíme.
Pekáčik vystelieme papierom na pečenie, na dno poukladáme baklažán, posypeme bazalkou, potom naň vysypeme zmes koreňovej zeleniny, opäť baklažán, opäť bazalka a trošku soli, na vrch poukladáme kolieska paradajok. Pečieme v rúre 20 minút na 190°C, potom pridáme cottage syr zmiešaný s nastrúhaným syrom, osolíme, okoreníme a prikryjeme zmesou paradajky. Zapekáme 5 na 200°C, alebo kým syr získa zlatistú farbu.
TIP: Syr som nastrúhala Grana Padano a Ementál, netečie z nich veľa tuku.
Dobré vedieť: Baklažán je plný vitamínov, antioxidantov a minerálov. Obsahuje veľa vlákniny, draslíka, vitamínov K,C, skupiny B, E mangánu aj medi. Pomáha pri liečbe zvýšeného cholesterolu, aterosklerózy, rakoviny, cukrovky a zápchy. Zmenšuje opuchy, je močopudný, upravuje vylučovanie žlče, podporuje fungovanie obličiek. Baklažán obsahuje solanín a preto ho nekonzumujeme surový. Vyhneme sa tak zažívacím ťažkostiam, bolestiam hlavy a hnačke, ktorú môže spôsobiť. Tepelne spracovaný baklažán ho už neobsahuje.
https://jedalniceknamieru.sk/cestoviny-s-baklazanom-a-tuniakom/