Máte doma zeler a neviete čo s ním? Odšťavte si ho s mrkvou, upečte si z neho v rúre hranolčeky alebo si pripravte úžasné zelerové placky s medvedím cesnakom, sezamom a cottage syrom.
Suroviny na 2 porcie
- 1 Menší zeler alebo ½ z väčšieho
- 1 Malý zemiak
- 1 Vajíčko
- 2 ČL Sezamové semienka
- 5 Listov medvedí cesnak (alebo pažítka)
- 1ČL Majorán
- 1ČL Drvená rasca
- 1 Štipka Himalájska/morská soľ
- 1PL Repkový olej
- 1 Balenie cottage syru (200g)
Postup
Zemiak a zeler si očistíme a postrúhame si ich na hrubo. Pridáme koreniny, vajíčko, sezam a nakrájaný medvedí cesnak. Všetko dobre spolu premiešame. Trošku posolíme. Rúru si zohrejeme na 190°C. Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme ho repkovým olejom. V miske sa vytvorí trošku vody, ktorú zlejeme a lyžicou tvarujeme na plech malé placky. Pečieme do zlatista z jednej a potom aj druhej strany. Z daného množstva vyjde cca 10 placiek, záleží od veľkosti, podávame ich s cottage syrom. Vhodné konzumovať na olovrant alebo večeru.
Placky môžete opekať aj na panvici s nepriľnavým povrchom. Pridajte 1 PL repkového oleja do zmesi, premiešajte a opekáme už bez pridávania oleja na panvicu.
TIP: Zeler môžeme konzumovať na veľa spôsobov, najlepší je však surový ako šalát, alebo šťava z neho. Výborne sa hodí s mrkvou alebo jabĺčkom. Pri jeho konzumácii vždy použite zdravé tuky (orechy alebo olivový olej), aby ste dokázali z neho vstrebať vitamíny A a K, ktoré sú rozpustné iba v tukoch.
Dobré vedieť: Zeler obsahuje minerálne látky, vitamíny a veľké množstvo éterických olejov, ktoré tvoria jeho typickú arómu. Chránia tak rastlinku pred škodcami, plesňami a rôznymi mikrorganizmami. Tento obranný štít funguje aj na ľudské telo. Chráni naše sliznice, dezinfikuje tráviaci trakt, znižuje krvný tlak, pôsobí priaznivo na pohybový aparát, urýchľuje trávenie a liečbu prechladnutia. Je vhodný aj pre diabetikov. Šťava z neho pomáha pri kašli.