Zelerové placky so zemiakom a mrkvou

Zelerové placky so zemiakom a mrkvou

Zelerové placky so zemiakom a mrkvou sú skvelou voľnou ako si dopriať bezmäsitý obed. Jedlo obsahuje 25g bielkovín, 9g vlákniny čo znamená sýtosť na dlhší čas.

9 ks jedna porcia

  • ½ malého zeleru do dlane jednej ruky ( cca 200g)
  • 1 malá mrkva
  • 1 malý zemiak do ruky
  • 3PL strúhaný tvrdý syr
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ks vajíčko
  • soľ

Koreniny zvoľte podľa chuti, ja som pridala tieto

  • ½ ČL majoránka
  • 1ČL mletá rasca
  • ½ Mix kari korenie
  • 1ČL lahôdkové droždie(voliteľné)

Postup

Zeler, mrkvu a zemiak si nastrúhame nahrubo. Syr nastrúhame najemno. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, pretlačený cesnak, vajíčko, sezam, droždie(voliteľné) soľ a koreniny. Všetko dobre premiešame. Lyžicou tvarujeme placky na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme potreli olejom.  Pečieme 25-30 minút na 200°C. V polovici pečenia potrieme olejom aj zhora.

TIP: Na jogurtový dresing. Strúčiky cesnaku olúpeme, potrieme olejom a dáme piecť k plackám. Stačí 10 min. Upečený cesnak rozmixujeme s jogurtom a pridáme provensálske bylinky a soľ.

Dobré vedieť: Zeler obsahuje na 100g iba 50 kalórií a skoro 5g vlákniny. Vitamíny skupiny B, C,E,K. Draslík, horčík, vápnik, fosfor, železo aj zinok. Zeler dezinfikuje sliznice v ústach a nosohltane, má antibakteriálne účinky, posilňuje nervy aj mozog, lieči tráviace ťažkosti , vplýva na zdravie kostí, znižuje bolesti pri artritíde.

Zelerové placky s medvedím cesnakom a cottage syrom