Zelerové placky so zemiakom a mrkvou sú skvelou voľnou ako si dopriať bezmäsitý obed. Jedlo obsahuje 25g bielkovín, 9g vlákniny čo znamená sýtosť na dlhší čas.
9 ks jedna porcia
- ½ malého zeleru do dlane jednej ruky ( cca 200g)
- 1 malá mrkva
- 1 malý zemiak do ruky
- 3PL strúhaný tvrdý syr
- 1 jarná cibuľka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ks vajíčko
- soľ
Koreniny zvoľte podľa chuti, ja som pridala tieto
- ½ ČL majoránka
- 1ČL mletá rasca
- ½ Mix kari korenie
- 1ČL lahôdkové droždie(voliteľné)
Postup
Zeler, mrkvu a zemiak si nastrúhame nahrubo. Syr nastrúhame najemno. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, pretlačený cesnak, vajíčko, sezam, droždie(voliteľné) soľ a koreniny. Všetko dobre premiešame. Lyžicou tvarujeme placky na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme potreli olejom. Pečieme 25-30 minút na 200°C. V polovici pečenia potrieme olejom aj zhora.
TIP: Na jogurtový dresing. Strúčiky cesnaku olúpeme, potrieme olejom a dáme piecť k plackám. Stačí 10 min. Upečený cesnak rozmixujeme s jogurtom a pridáme provensálske bylinky a soľ.
Dobré vedieť: Zeler obsahuje na 100g iba 50 kalórií a skoro 5g vlákniny. Vitamíny skupiny B, C,E,K. Draslík, horčík, vápnik, fosfor, železo aj zinok. Zeler dezinfikuje sliznice v ústach a nosohltane, má antibakteriálne účinky, posilňuje nervy aj mozog, lieči tráviace ťažkosti , vplýva na zdravie kostí, znižuje bolesti pri artritíde.