Zemiakový šalát bez majonézy

Zemiakový šalát bez majonézy

Zemiakový šalát je neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov. Vyskúšajte si ho pripraviť tento rok bez majonézy. Odľahčený zemiakový šalát nezaťaží trávenie a budete sa cítiť lepšie a zdravšie.

Suroviny na 2 porcie

  • 3ks  Stredne veľké zemiaky
  • 2 Vajíčka
  • 2ks Kyslé uhorky
  • 1ČL Horčica
  • 1 Téglik biely jogurt, polotučný
  • 1 ks Jarná cibuľka
  • 1ks Malá mrkva
  • 50ml Sladká smotana tuk do 12%
  • Mleté čierne korenie
  • Morská soľ

Postup

Vajíčka si uvaríme natvrdo. Zemiaky si uvaríme v šupke. Keď sú zemiaky a vajíčka uvarené, necháme ich vychladnúť a následne ich ošúpeme. Zemiaky a vajíčka pretlačíme, alebo nakrájame na menšie kúsky, pridáme uvarenú mrkvu, nastrúhané kyslé uhorky, nakrájanú cibuľku, potom jogurt s horčicou a smotanou. Všetko dobre premiešame a dochutíme soľou a korením.

TIP: Do šalátu môžeme pridať aj sterilizovaný hrášok a mrkvu, prípadne kukuricu podľa chuti. K šalátu sa hodí kuracie mäso obalené v zmesi parmezánu a korenín/kurkuma, tymian, mletá rasca, sušený cesnak/, ktoré som piekla v rúre 20min. na 200°C.

Dobré vedieť: Zemiaky sú lacný zdroj energie, vlákniny,  vitamínu C, skupiny B, veľa draslíka a menej železa a horčíka. Najviac vitamínov a vlákniny si zemiak zachová, ak ho naparíme alebo varíme v šupke. Vitamín C a vitamíny B sú rozpustné vo vode a preto nie je dobré máčať ich vo vode už pred uvarením. Konzumovaním zemiakov znížim vysoký krvný tlak, zabezpečíme správne fungovanie nervovej sústavy, vyčistíme si tráviaci trakt, sú prevencia proti hemoroidom, podporia imunitu a lepšiu kvalitu vlasov, pokožky a nechtov.

https://jedalniceknamieru.sk/fit-zemiakove-placky/