Diétny zemiakový šalát s cibuľou a paprikou. Je bez oleja takže Vám nehrozí ťažoba v žalúdku a hodí sa do redukčnej diéty.
Suroviny na 3-4 porcie
- 600g zemiakov uvarených v šupke
- 1ks Zelenej Papriky nakrájanej na pásiky/voliteľné/
- 1 Červená cibuľa nakrájaná nadrobno
- Citrónová šťava z ½ citróna
- 100ml vody/alebo podľa potreby/
- 2PL Cukor/alebo iné sladidlo/
- Korenie 4 farieb
- Morská Soľ
Postup
Zemiaky necháme vychladnúť a pretlačíme ich. Cibuľu zalejeme horúcou vodou, necháme postáť 5 minút, aby zmäkla. K zemiakom pridáme papriku, sparenú cibuľu. Z cukru, vody a citrónovej šťavy si pripravíme zálievku na šalát. Necháme 30 minút odstáť v chladničke. Dochutíme soľou a korením.
TIP: Ak cibuľu zalejete horúcou vodou zmäkne a zároveň nebude nafukovať bruško. Môžete použiť prevarenú vodu alebo vývar zo zeleninovej polievky. paprika môže byť aj farebná, najľahšie stráviteľná je červená.
Dobré vedieť: Zemiaky sú lacný zdroj energie, vlákniny, vitamínu C, skupiny B, draslíka a horčíka. Najviac vitamínov a vlákniny si zemiak zachová, ak ho naparíme alebo varíme v šupke. Vitamín C a vitamíny B sú rozpustné vo vode a preto nie je dobré máčať ich vo vode už pred uvarením. Konzumovaním zemiakov si upravíme vysoký krvný tlak, fungovanie nervovej sústavy a tráviaceho traktu.