Zemiakový šalát s cibuľou

Zemiakový šalát s cibuľou

Diétny zemiakový šalát s cibuľou a paprikou. Je bez oleja takže Vám nehrozí ťažoba v žalúdku a hodí sa do redukčnej diéty.

Suroviny na 3-4 porcie

  • 600g zemiakov uvarených v šupke
  • 1ks Zelenej Papriky nakrájanej na pásiky/voliteľné/
  • 1 Červená cibuľa nakrájaná nadrobno
  • Citrónová šťava z ½ citróna
  • 100ml vody/alebo podľa potreby/
  • 2PL Cukor/alebo iné sladidlo/
  • Korenie 4 farieb
  • Morská Soľ

Postup

Zemiaky necháme vychladnúť a pretlačíme ich. Cibuľu zalejeme horúcou vodou, necháme postáť 5 minút, aby zmäkla. K zemiakom pridáme papriku, sparenú cibuľu. Z cukru, vody a citrónovej šťavy si pripravíme zálievku na šalát. Necháme 30 minút odstáť v chladničke. Dochutíme soľou a korením.

TIP: Ak cibuľu zalejete horúcou vodou zmäkne a zároveň nebude nafukovať bruško. Môžete použiť prevarenú vodu alebo vývar zo zeleninovej polievky. paprika môže byť aj farebná, najľahšie stráviteľná je červená.

Dobré vedieť: Zemiaky sú lacný zdroj energie, vlákniny,  vitamínu C, skupiny B,  draslíka a horčíka. Najviac vitamínov a vlákniny si zemiak zachová, ak ho naparíme alebo varíme v šupke. Vitamín C a vitamíny B sú rozpustné vo vode a preto nie je dobré máčať ich vo vode už pred uvarením. Konzumovaním zemiakov si upravíme vysoký krvný tlak, fungovanie nervovej sústavy a tráviaceho traktu.

Zemiakový šalát so šunkou a syrom