Zimná fazuľová polievka

Zimná fazuľová polievka

Zimná fazuľová polievka so zeleninou chutí fantasticky. Vyzerá to na veľa surovín, ale všetko tam iba nahádžeš a čakáš, hotová je do 20 minút, keď zeleninu nastrúhaš, väčšie kusy zeleniny do 30 minút. Vodu si reguluj podľa toho akú chceš mať hustú polievku, ja som dala iba 800 ml vody.

Suroviny na 5 porcií

  • 3 ks mrkvy
  • 1 menšia cuketa
  • 70g zeler buľva
  •  4 listy kelu
  •  2ks žltá cibuľa
  •  2 strúčiky cesnaku
  •  60g bulgur/quinoa
  • 100g morčacie prsia
  •  1 konzerva krájaných paradajok
  • 1 konzerva bielej fazule

Koreniny

  • 2PL olivový olej
  • 3 guličky nové korenie
  • 1ČL mletá rasca
  •  1PL domáca vegeta
  •  1PL mix kari korenia mild
  •  mleté čierne korenie
  •  morská soľ
  •  šťava z 1/2 citróna

Postup

Nastrúhanú/nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu opečieme, pridáme pretlačený cesnak a morčacie prsia. Keď mäso obelie pridáme, bulgur, vodu a koreniny. Dusíme 12-15minút. Podľa veľkosti zeleniny. Potom pridáme cuketu, fazuľu, paradajky a nakrájaný kel, povaríme 5-7 minút. Dochutíme citrónovou alebo pomarančovou šťavou.

TIP: Namiesto bulguru môžeš použiť quinou. Mäso môžeš vynechať, aj tak tam bude dosť bielkovín.

Dobré vedieť: Fazuľa dobre zasýti, obsahuje veľa vlákniny. Spolu s obilninou tvorí pre telo využiteľné bielkoviny. Pravidelná konzumácia fazule je prevenciou proti zápche, znižuje vysoký cholesterol, prevencia pred vznikom diabetesu typu II., redukuje hmotnosť a prispieva k psychickej pohode.

Fazuľová polievka s kôprom